Četras sirdis un jūra • IR.lv

Četras sirdis un jūra

1
Foto no Līgas Vilnes un Tīnas Runces arhīva
Laura Dumbere

Līga Vilne un Tīna Runce aizvadītajā vasarā devās neticamā ceļojumā — gar Latvijas jūras robežu zirga mugurā. Kopā ar Prīmu un Dempsiju viņas 16 dienās pieveica 498 kilometrus

Cilvēki šo skaisto maršrutu jau ir veikuši — ar kājām vai velosipēdiem. Kas var būt labāks: jūra, liedags, piejūras meža takas un vēja mūzika. Bet zirga mugurā Latvijas robežu vēl neviens nebija nostaigājis. Arhitektes Līgas Vilnes galvā šī ideja šaudījās jau sen. Zirgi ir viņas sirdslieta. Savu zirgu dēļ viņa kopā ar vīru un trim bērniem no Rīgas pārcēlusies dzīvot uz lauku saimniecību Tūjasmuižā un līdztekus arhitektes darbam strādā par instruktori Liepupes pagasta jātnieku skolā Dūjas. Laiku pa laikam viņa ar savu pārgājiena sapni uzrunāja te vienu, te otru jāšanas entuziastu, bet, izdzirdot par gandrīz 500 kilometru garo ceļu, visi pieklājīgi atteikuši. Joka pēc aizsūtīja īsziņu Tīnai, un pēkšņi telefona lodziņā ieraudzīja atbildi — jā, aiziet! Šo saraksti Tīna ir saglabājusi par piemiņu, jo tas bija sākums brīnišķīgākajam piedzīvojumam viņu mūžā. 

Tīna Runce ir vāciete, Latvijā dzīvo 20 gadus, viņai ir divas meitas. Lai gan no sava latviešu vīra šķīrusies, viņa nolēma palikt dzīvot Latvijā, jo viņai te ļoti patīk. Limbažos viņa strādā par vācu valodas pasniedzēju un tulci. Tīna ir prasmīga jātniece. Vedusi arī savus bērnus pie Līgas uz jāšanas nodarbībām, tā abas sadraudzējušās. 

«Esam ideāls tandēms,» paziņo Līga. «Es esmu ideju ģenerators, sapņotāja un fantazētāja, savukārt Tīnai ļoti patīk visu perfekti plānot un kārtīgi organizēt.» Bet abu plāns nemaz nebija vienkāršs.

Tu tikai krupi nesamin!

Plānošana un gatavošanās prasīja vairāk laika nekā pats ceļojums. Pirmkārt, vajadzēja pamazām uztrenēt zirgus tāljāšanai jeb izturības jāšanai. Šī disciplīna ir populāra visā Eiropā, arī Igaunijā un Lietuvā, bet pie mums tā vēl ir bērna autiņos. Izturības jāšana nozīmē, ka zirgs un jātnieks dienā var pieveikt pat vairāk nekā 100 kilometru. Zirgam tas būtībā ir dabiski un ļoti veselīgi — visu laiku atrasties kustībā, nevis nīkt stallī un parikšot tikai stundu dienā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu