Vienkārša prece, sarežģīts bizness • IR.lv

Vienkārša prece, sarežģīts bizness

Renārs Ābols un Mārtiņš Bumbieris, uzņēmuma Pēterkoks īpašnieki un vadītāji. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Draugu Renāra Ābola un Mārtiņa Bumbiera veidotais uzņēmums Pēterkoks piedāvā it kā vienkāršu produktu — koka iepakojumu. Bet, lai uzņēmums būtu veiksmīgs, Renārs un Mārtiņš ir izstrādājuši Latvijai neparastu biznesa modeli

Pirms 12 gadiem Zemgalē izveidotais uzņēmums Pēterkoks pārdod dažādās Latvijas ražotnēs gatavotās koka paletes un iepakojumu — tik kokaini varētu pieteikt šo biznesu. Taču Renārs Ābols un Mārtiņš Bumbieris ir pārvērtuši to par uzņēmējdarbības mākslu, kurā abi darbojas apbrīnojami virtuozi. Jo pārdod viņi nevis vienkārši standarta paletes, uz kurām likt piekrautus maisus, bet simtiem dažādu palešu veidu, kuras ražotas līdz pat milimetra precizitātei un pielāgotas jutīgu, dārgu tehnoloģiju transportēšanai. Turklāt bez paletēm viņu piedāvājumā ir visdažādākie koka iepakojumi.

Pēterkoks ir īpašs arī ar to, ka abi tā īpašnieki vada uzņēmumu un vienlaikus ir arī pārdošanas speciālisti. «Mēs neveidojām valdi un padomi — mums tās šķiet liekas pārvaldības struktūras,» saka Mārtiņš. «Lēmumus mēs pieņemam operatīvi un ātri,» piebilst Renārs.

Galvenais iemesls, kāpēc uzņēmuma vadītāji diendienā nodarbojas ar tirdzniecību, — viņiem pārdošanas darbs ļoti patīk. Abi brīvi runā angļu, vācu, krievu, Mārtiņš arī franču valodā. Abi, 12 gadu garumā strādājot ar klientiem Skandināvijā un gandrīz visā Rietumeiropā, iemanījušies ātri saprast, kā runāt ar sadarbības partneri. «Jāspēj nodoties ne tikai darījuma sarunām, bet patērzēt arī par dabu, laika apstākļiem, kultūras norisēm. Tā ir mūsu biznesa atslēga,» stāsta Renārs. Otrs viņa un Mārtiņa uzņēmējdarbības veiksmes noslēpums — viņi izpilda līguma nosacījumus. Tas nodrošinājis Pēterkokam labu slavu Latvijā un ārpus tās.

No 100 viens noslēdza līgumu

Renārs un Mārtiņš ir draugi kopš studiju gadiem Ventspils Augstskolā, kur apguva uzņēmējdarbību un biznesa vadību. Mārtiņš tālāk devās uz Flensburgas Universitāti Vācijā studēt maģistrantūrā, arī Renārs divus gadus mācījās Vācijā un tad turpināja studijas Latvijā, kur kādu laiku strādāja arī a/s Ventspils Nafta, pēc tam degvielas vairumtirdzniecības uzņēmumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu