Radīt savu zīmolu • IR.lv

Radīt savu zīmolu

Sabīne Skarule. Foto — Kristīne Madjare
Ilze Vītola

H & M Dizaina balva ir viens no atzītākajiem jauno modes dizaineru konkursiem. Šogad par balvas ieguvēju kļuvusi latviešu dizainere Sabīne Skarule

Ir pagājusi nedēļa, kopš modes aprindas pāršalca ziņa — dizainere no Latvijas saņēmusi prestižo H & M Dizaina balvu. Ar Sabīni esam sarunājušas tikšanos adītājas Grietas Gundares studijā, jo abas šobrīd sadarbojas. Pēc Grietas apsveikuma Sabīne kautrīgi atjoko: «Jūtos kā nacionālā varone.» Līdz ar balvu nākusi ne tikai globālo mediju uzmanība, bet cilvēki mēdz apsveikt pat autoservisā un frizētavā. 

Sarunas laikā Sabīne ik pa brīdim iestarpina, ka vēl ir tikai pašā karjeras sākumā un vēl «daudz jāmācās». Neskatoties uz jaunās dizaineres pieticīgo attieksmi, uzvara prestižajā modes konkursā nav no zila gaisa nokritusi, bet ir smaga darba rezultāts un pārdomāts karjeras solis. Un, lemjot par to, kur realizēt balvā saņemtos 50 000 eiro, no mulsuma nav ne miņas. Jau pavasarī, piesakoties šim konkursam, Sabīne zinājusi — ja uzvarēs, naudu ieguldīs sava modes zīmola veidošanā.

Bērnības laiskošanās

«Man bērnībā bija tāda pati!» ieraugot studijā adāmmašīnu, Sabīne priecīgi paziņo. Atmiņas par bezrūpīgajām bērnu dienām, kad kopā ar mammu adīja džemperus, arī kalpojušas par iedvesmu kolekcijai +371, ar kuru Sabīne startēja H & M konkursā. Kolekcija ir Sabīnes maģistra darbs, beidzot Antverpenes Karaliskās mākslas akadēmijas modes nodaļu.

Koncepts radās, kad Sabīne Baltijas—Amerikas Brīvības Fonda (BAFF) stipendijas programmā gadu pavadīja Ņujorkā. Lielpilsētas steiga, burzma un saspringtā modes namu ikdiena, «dzīvošana, kas dažkārt vairāk atgādināja izdzīvošanu», uzjundīja saldas atmiņas par bērnību, kad dažkārt bija pat jāprāto, kā nosist laiku.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu