Oligarha murgs • IR.lv

Oligarha murgs

5
Nellija Ločmele

Notikums, kura patieso mērogu grūti uzreiz novērtēt — tāds ir ASV šonedēļ pieņemtais lēmums iekļaut oligarhu Aivaru Lembergu sankciju sarakstā ar gandrīz 200 ārzemniekiem, kas iesaistīti rupjos cilvēktiesību pārkāpumos vai korupcijā dažādās pasaules malās.

ASV lēmums ir satricinošs. Oligarhs, kas gadiem vazājis aiz deguna Latvijas tiesisko sistēmu, «devis pa rīkli» ģenerālprokuroram un meistarīgi attālinājis savu notiesāšanu, pēkšņi nonācis situācijā, kad nevar bezgalīgos demagoģijas plūdos vilcināt laiku.

Nepagāja ne diennakts kopš lēmuma, kad Lembergs pats atstāja valdes krēslu Ventspils brīvostā, ar kuru līdz šim šķita gluži kā saaudzis.

Tieši Ventspils osta ir bijusi Lemberga spožums, bet tagad oligarhs ir tās posts. Kopš neatkarības atjaunošanas naudīgās Krievijas tranzītkravas, iespēja piezīsties «trubai» un pēc tam nesodīti pārvērst naudu politiskā ietekmē, barojusi oligarhu. Taču nu Brīvostas pārvaldes iekļaušana ASV sankciju sarakstā apdraud ostas biznesu, un valdība nekavējas to izmantot, lai īstenotu jau agrāk plānoto Ventspils un Rīgas ostu pārņemšanu valsts rokās. Darbība faktiski iesaldēta vēl trim Lemberga kabatas organizācijām. No tām viņš pēdējo gandrīz 20 gadu laikā algā saņēmis vairāk nekā četrus miljonus eiro, bet preses konferencē lepni uzsvēra, ka nestrādājot tur algas dēļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu