Mēs varam labāk! • IR.lv

Mēs varam labāk!

3
Mārtiņš Kazāks. Foto — Lauris Aizupietis
Aivars Ozoliņš

Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts Mārtiņš Kazāks par bankas pārvaldes reformu, Latvijas izaugsmes mērķiem un arī makšķerēšanu ar Rimšēviču

Latvijai ir jāizaug no jaunākā brāļa, kas vienmēr gaida palīdzību, par turīgu pieaugušo, kas var palīdzēt citiem, pārliecināts Latvijas Bankas (LB) prezidenta amata kandidāts Mārtiņš Kazāks. Koalīcijai bija smagas sarunas par kandidātiem, finālisti bija divi — LB padomes loceklis Kazāks un Uldis Cērps, kas agrāk vadījis FKTK un pēc tam veidojis starptautisku karjeru. Kā ļauj spriest politiķu komentāri, pret Kazāku bijis mazāk iebildumu, tāpēc viņš virzīts amatam. Sarunājāmies Latvijas Bankā 6. decembrī, bet jau 12. decembrī Saeima balso par Kazāka apstiprināšanu amatā.

Dažuprāt, pēc pievienošanās eirozonai Latvijas Bankai vairs īsti nav, ko darīt. Ko dara visi tie 498 cilvēki, kuri 2018. gada beigās strādāja bankā?
Latvijas Bankā vairs nav 498 cilvēku, uz gada beigām, visticamāk, būs 482. Pēc iestāšanās eirozonā patiesībā darbu ir kļuvis krietni vairāk. Tagad, lai pieņemtu monetārās politikas lēmumus, ir jāsaprot ne tikai, kas notiek Latvijā un tuvējās ekonomikās, bet visā eirozonā, visā pasaulē. LB prezidentam, kurš piedalās ECB lēmumu pieņemšanā, ir jāpieņem lēmumi par monetāro politiku visā eirozonā. Darbinieku skaits kopš eiro ieviešanas 2014. gadā ir samazinājies aptuveni par 15%. Tātad funkciju ir vairāk, bet darbinieku skaits ir samazinājies.

Igaunija arī ir eirozonā, bet tur centrālajā bankā 2018. gadā bija tikai 226 darbinieki.
Jaudīga centrālā banka ir jebkuras ekonomikas priekšrocība. Igauņi ir atteikušies no funkcijām, kuras, manuprāt, ir stratēģiski svarīgas valsts attīstībai. Piemēram, Igaunijas centrālā banka nenodrošina maksājumu sistēmas. LB saglabāja pašu veidoto un Baltijā lielāko elektroniskā klīringa sistēmu. Mēs uz tā bāzes izveidojām zibmaksājumus, līdzās šai infrastruktūrai esam izveidojuši zibsaites. Tas kļuvis par tirgus standartu, kas turklāt ir ļoti lēts. Tagad igauņu komercbanku sektoram zibsaišu reģistra pakalpojumus sniegs Latvijas Banka. 

Vēl viena lieta, ko igauņi nedara un leiši arī ne, — Valsts kasei visus pakalpojumus nodrošinām par brīvu. Latvija nodrošina skaidras naudas piegādes visā reģionā, ja tas ir nepieciešams. Līdz ar to jāsalīdzina nevis darbinieku skaits, bet gan tas, ko tieši viņi dara.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu