Ieguva visu, ko gribēja • IR.lv

Ieguva visu, ko gribēja

Māra Meldere ar vīru Reini un meitām Elzu un Martu. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Kopš jaunā ģimenes ārste Māra Meldere atgriezusies no Vācijas un atvērusi Rojā prakses vietu, viņas pacientu skaits nemitīgi aug. Māra prombūtnes gados apguvusi daudzas prasmes, kas viņu kā ģimenes ārsti Latvijā padara īpašu

Dūmakaini lietainā un dzestrā dienā, kad visā Rojā var dzirdēt jūras un vēju trakošanu, ieiet namiņā, kur atrodas ģimenes ārsta prakse, ir kā nonākt debesu priekškambaros — tur ir gaiši, mierīgi un priecīgi. Māra Meldere to iekārtojusi pēc Vācijas parauga, sava telpa ir ultrasonogrāfijas un nelielu ķirurģisku manipulāciju veikšanai, bet tualetes telpā ir lodziņš, pa kuru diskrēti ārsta palīgam padot analīžu trauku. Ģimenes ārstam un viņa palīgam ir atsevišķi kabineti, jo, pēc Māras pārliecības, nav pieņemami, ja vizītes laikā bez daktera un pacienta kabinetā ir vēl kāds — sarunai jābūt zem četrām acīm. 

«Man ir atšķirīga izpratne, kādai jābūt medicīnai un komunikācijai ar pacientu,» viegli un ar smaidu saka Māra. Viņa aizbrauca uz Vāciju mācīties un strādāt ģimenes ārsta rezidentūrā tāpēc, ka zināja — šajā valstī no primārās aprūpes ārsta prasa plašākas un dziļākas zināšanas nekā Latvijā. Māra gribēja vairāk un ieguva to. 

Viņas ārsta prakse ir īpaša ar to, ka Māra ir gatava izmeklēt ar ultrasonogrāfiju, vieglu traumu gadījumos sniegt ķirurģisku palīdzību, var arī ar kardioloģiskiem marķieriem dažu minūšu laikā noteikt, vai pacientam ir miokarda infarkts. Šīs prasmes tad arī īsā laikā padarījušas Māru pazīstamu tālu aiz Rojas. Kopš septembra, kad atvērta prakse, viņas pacientu skaits pieaudzis no 1216 līdz gandrīz 1500. Māra tikai priecājas, jo, pateicoties Vācijā gūtajai pieredzei, viņa prot arī strikti nodalīt darbu no ģimenes dzīves. «Esmu ne tikai ārste, bet arī mamma un sieva. Man ir jārūpējas par sevi, lai varētu rūpēties par pacientiem,» saka Māra.

Kā kaķēns ūdenī

Pirms gandrīz desmit gadiem, kad Māra kopā ar vīru Reini aizbrauca uz Vāciju, viņai nebija domas tur palikt. Viņu interesēja rezidentūra un iespējas paplašināt redzesloku, un Reinis sievu atbalstīja. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu