Eiropas jaunais problēmbērns • IR.lv

Eiropas jaunais problēmbērns

Kāda persona pielikusi roku pie nogalinātās žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicijas portreta protesta laikā 1. decembrī pie Maltas premjera biroja. «Kur vien skaties, vieni vienīgi blēži. Situācija ir traģiska,» savā blogā 24 minūtes pirms nāves 2017. gada 16. oktobrī ierakstīja žurnāliste. Foto — Scanpix
Franks Hornigs un Huans Moreno, © Der Spiegel

Divus gadus pēc žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicijas slepkavības korupcijā slīgstošā Malta ir kļuvusi par problēmu, kuru vairs nevar ignorēt

Ir ļoti liels kārdinājums Korīnai Vellai pajautāt, kā viņa pēdējo divu gadu laikā nav sajukusi prātā. Pirmkārt, viņa aukstasinīgā mašīnas saspridzināšanā zaudēja savu māsu. Otrkārt, kā tika galā ar pārliecību, ka ne policija, ne prokurori, ne valdība neizrāda lielu interesi slepkavības atšķetināšanā.

Kad tiekamies ar Vellu, viņa sēž luksusa viesnīcas Phoenicia foajē Maltas galvaspilsētā Valletā. Fonā skan džezs, un viesmīļi kaklasaitēs pasniedz visiem ēdienus un uzkodas no pareizās puses. Vella ir rāma, varbūt pat kautrīga sieviete. Taču viņa atnākusi, lai izstāstītu par savu māsu un faktoriem, kas noveda pie viņas nogalināšanas. Tā esot vienīgā stratēģija, lai nesajuktu prātā. «Dafne principā ir kļuvusi par manu darbu. Pēdējos divos gados nekam citam laika nav atlicis.»

Vella ir pazīstamās maltiešu žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicijas māsa. Dafne, kā viņu daudzi mazajā salu valstī sauc īsāk, tika nogalināta 2017. gada 16. oktobrī. Viņa bija blogere, kuras rūpīgi izmeklētās un šaustošās tēmas bija pieprasīta lasāmviela. Daži raksti tika izlasīti vairāk nekā 400 tūkstošus reižu. Tāpēc Dafni pazina daudzi. Daudzi no viņas arī baidījās un ienīda.

«Kad Dafne tika nogalināta, atsevišķi cilvēki sociālajos tīklos priecājās, ka ragana beidzot ir saņēmusi to, ko pelnījusi,» stāsta Vella. Viņas ģimene pēc traģēdijas saliedējās vēl vairāk un apņēmās darīt visu iespējamo, lai slepkavas nepaliktu nesodītas. Tantes, krustbērni, dēli rīkoja protestus pie valdības aģentūrām, iesaistīja Eiropas institūcijas un uzstājās žurnālistu konferencēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu