Ar talantu un pašcieņu • IR.lv

Ar talantu un pašcieņu

Māsas Margarita un Kristīne Balanas. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Vijolniece Kristīne Balanas (29) un čelliste Margarita Balanas (26) no mūzikas skolas Dobelē izauga par starptautiska mēroga solomāksliniecēm ar veiksmīgu dzīvi Berlīnē un Londonā

Slaidas, ēteriski skaistas māsas Balanas šoziem atkal ir Latvijā, lai koncertētu un satiktu ģimeni. Savulaik talantīgo trijotni — Kristīni, Margaritu un brāli Robertu — vecāki veda uz dejošanas un mūzikas nodarbībām mazajā Zemgales pilsētiņā Dobelē. Vēlējās, lai bērniem ir labāka nākotne, un saredzēja to mākslā. Jau nopietnākos toņos mūzika sāka skanēt, kad deviņu gadu vecumā uz Rīgu viena pati pārcēlās Kristīne — viņa Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā sāka mācīties vijoļspēli. Dzīvoja skolas kopmītnēs, kur bija jātiek galā gan ar sadzīvi, gan vingrināšanās grafiku. Jau pēc gada uz Rīgu pārcēlās visi Balanas — Dārziņskolā čella klasē iestājās arī Margarita un vijoles klasē — Roberts. Bija tūkstošgades mija, ģimene pat iedomāties nevarēja, ka pēc 8—10 gadiem visi trīs jaunie mūziķi dzīvos Londonā un mācīsies Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. Kopš studiju pabeigšanas Kristīne nokļuvusi laikraksta The Times lapās, kas viņu raksturojis kā žilbinoši virtuozu mūziķi, kā arī 2017. gadā saņēmusi Lielo mūzikas balvu kā gada jaunais mākslinieks. Savukārt Margarita 2018. gadā kļuva par Lielās mūzikas balvas nominanti, un viņu savai Classe d’Excellence de Violoncelle izvēlējies pasaulslavenais čellists Gotjē Kapisons. Patlaban abas mākslinieces turpina karjeru Eiropā: Kristīne pēc 10 dzīves gadiem Londonā pārcēlusies uz Berlīni, bet Margarita turpina profesionālo pilnveidošanos prestižā pēcstudiju izglītības programmā Londonā. Intervijā māsas stāsta par dzīvi Eiropā un atklāj, ko labu vēlētos mainīt Latvijā.

Londonā leģendārajā veikalā Liberty jau oktobra sākumā 4. stāvs bija pārveidots spožā Ziemassvētku tirdziņā. Vai jūs abas, viena skrienot ikdienas gaitās pa Berlīni, otra — Londonā, piedomājat par ģimeni un svētku dāvanu sarakstu?
Margarita. Kika, saki tu!

Kristīne. Īstenībā ir forši svētkos vienkārši atbraukt mājās uz Latviju. Tas konsumerisms nedaudz kaitina. Pēc Ziemassvētkiem uzreiz ir Valentīna dienas iepirkšanās reklāmas, pēc tam — Lieldienu reklāmas. Bizness spiež uz jūtām — lai ilgojies pēc mājām, nopērc savam mīļotajam to un šito, viņš būs laimīgs. Patiesībā vislabākā ir sajūta, kad esi kopā ar tuviem cilvēkiem bez tā visa. Protams, visiem patīk saņemt dāvanas. Bieži vien ir tā, ka ceļojot ar māsu atrodam kaut ko foršu, par ko zinām, ka ģimenē kādam patiks — tad nopērkam. Piemēram, brālis ar māsu man uzdāvināja vijoles kasti. Tas gan nebija Ziemassvētkos. Bija piedomājuši. Es Margaritai esmu uzdāvinājusi somiņu, ko viņa ļoti gribēja. 

Margarita, tu Kristīni nosauci par Kiku. Kādi ir mīļvārdiņi jūsu ģimenē?
Margarita. Kika, Marcis, Robis — tas ir mūsu brālis Roberts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu