Leienas izaicinājums • IR.lv

Leienas izaicinājums

Pauls Raudseps

Makronam var būt kļūdainas atbildes, bet nav apejams viņa uzdotais jautājums

Mana komisija būs ģeopolitiska komisija, teica jaunā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, kad iepazīstināja ar tās sastāvu septembrī.

1. decembrī fon der Leienas komisija stājās amatā, un jau pirmajā darba dienā jaunā prezidente demonstrēja savu globālo skatienu ar telefona zvaniem Ķīnas, Dienvidkorejas, Turcijas, Indonēzijas un Austrālijas līderiem. Tagad viņai būs jāpierāda, ka šiem vārdiem seko arī darbi.

Kā bijušajai Vācijas aizsardzības ministrei fon der Leienai, iespējams, ir dziļāka izpratne par starptautiskajām varas spēlēm nekā vairākiem iepriekšējiem komisijas vadītājiem, kuru intereses un pieredze daudz lielākā mērā saistījās ar iekšpolitiku un ekonomiku.

Agrāk tieši tāda pieeja Eiropai arī bija vispiemērotākā. Ērti iekārtojusies zem ASV «kodollietussarga», Vecā pasaule varēja mierīgi nodarboties ar savas labklājības celšanu un kontinenta integrāciju vienotā ekonomiskā un juridiskā telpā, daudz neraizējoties ne par rupja spēka pielietošanas draudiem sev, ne tā izmantošanu pret citiem. ES lepojās ar savu «maigo varu», un amerikāņu politologs Roberts Kagans rakstīja, ka «amerikāņi ir no Marsa, bet eiropieši — no Venēras».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu