Krahs un iespēja • IR.lv

Krahs un iespēja

1
Aivars Ozoliņš

Pirmstermiņa vēlēšanas Rīgā kļūst arvien reālāks varas krīzes risinājums 

Pagājušonedēļ beidzot sabruka valdošā koalīcija Rīgas domē. Taču ne tikai Saskaņai un Gods kalpot Rīgai ir jāizvēlas starp sliktu un vēl sliktāku notikumu turpmāku gaitu. Pirmstermiņa vēlēšanas pašlaik šķiet gandrīz nenovēršamas. Tomēr desmit gados uzražotais mantojums ir tik toksisks, ka citiem to pārņemt var būt politiskai dzīvībai bīstami.

Pirmstermiņa vēlēšanām Rīgā būtu jānotiek līdz 5. martam, taču visiem ieinteresētajiem izšķirīgi svarīgi būtu, kad notiktu nākamās kārtējās — vai reizē ar pašvaldību vēlēšanām visā Latvijā 2021. gadā, kā to pašlaik nosaka likums, vai tomēr tikai 2025. gadā, ja Saeima varēs to noteikt ar īpašu likumu.

Kā tas notiek ar visām varas vertikālēm vai mafiozām struktūrām, vadoņa aiziešana izraisa satricinājumu ķēdes reakciju virzienā uz leju. Nils Ušakovs varētu iebilst, ka dzīvs un vesels pārcēlies uz Briseli, tātad viņa vadītā sistēma Rīgā nav mafija. Lai nu būtu vienkārši kleptokrātija. LTV Aizliegtā paņēmiena pirmdien parādītā kriminālā aina Centrāltirgū varētu būt īpaši mežonīgs — tāpēc, ka kontrabandā, nevis nodokļu maksātāju naudas izlaupīšanā balstīts — Rīgā iekoptās saimniekošanas paraugs.

Sistēma brūk. Februāra beigās Ušakovs pastūma nost mēnesi Saskaņas saraksta līdera godā pabijušo Vjačeslavu Dombrovski un pats pieteicās kandidēt Eiroparlamenta vēlēšanās, bet līdzi paķēra vērtīgo satelītpartijas «misteru 20%» Andri Ameriku. Maija beigās par Rīgas priekšnieku uz trim nedēļām tika Dainis Turlais no GKR. Augustā amatā ietapa partijas biedrs Oļegs Burovs, taču galvenoties tāpēc, ka beidzās divu mēnešu termiņš, kura laikā dome nebija spējusi ievēlēt priekšsēdētāju, un Saskaņa negribēja pieļaut, lai pašvaldību ministrs izmanto likumā tādā gadījumā viņam paredzētās tiesības ierosināt domes atlaišanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu