Jūtūberis no Rīgas • IR.lv

Jūtūberis no Rīgas

Foto — Lauris Aizupietis un no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Ierodoties Amerikā, biju pietiekami jauns, lai labi iemācītos angļu valodu, bet arī pietiekami vecs, lai atcerētos dzīvi Latvijā, saka TEDx Riga dalībnieks Captain Disillusion. Viņam paveicies būt klāt arī YouTube pirmsākumos un jau 12 gadus veiksmīgi tur darboties

Video koplietošanas platformas YouTube sensācija, kā pagājušās nedēļas TEDx Riga rīkotāji bija pieteikuši Alanu Melikdžanjanu (Alan Melikdjanian), klātienē izrādās viens no pieklājīgākajiem un pieticīgākajiem cilvēkiem, ko pēdējā laikā nācies satikt. Ne mazāko zvaigžņu slimības pazīmju, kaut gan virtuālajā vidē Alans spējis savākt auditoriju, kas tuvojas Latvijas iedzīvotāju skaitam. Captain Disillusion, kā viņš sevi sauc interneta video, «atkodē» dažādus kino izmantotus efektus vai ilūzijas. TEDx Riga uzmanību piesaistīja fakts, ka YouTube video veidotājs 1980. gadā ir dzimis Latvijā, šeit nodzīvojis līdz 13 gadu vecumam.

Pats Alans par Vikipēdijas apzīmējumu «latviešu amerikāņu kino veidotājs» viegli pasmaida. «Eiropā un Amerikā piederības koncepti atšķiras. Jā, esmu dzimis šeit, bet man nav latviešu sakņu, esmu armēņu un krievu maisījums. Vai esmu latvietis? Nē, bērnībā biju krievs. 2001. gadā kļuvu par Amerikas pilsoni. Latvijas pases man nekad nav bijis, tikai izbraukšanas atļauja.» 

Pirms 40 gadiem Alans nāca pasaulē Rīgas Dzemdību namā. «Mans vectēvs no mammas puses bija militārists, bet vecmamma — bērnudārza audzinātāja, diezgan parasti cilvēki,» vīrietis runā nelaipojot. «Viņi šeit ieradās no Krievijas. Pēdējā vieta, kur dzīvoja, bija Baikonura. Latvijā piedzima viņu vienīgā meita Tatjana un arī es.»

Alana tēvs, armēnis no Armēnijas, strādāja cirkā. «Mamma bija sākusi mācīties par farmaceiti, bet gadījās, ka ieraudzīja tēva uzstāšanos, kļuva par viņa fani. Gāja uz randiņiem, līdz aizbēga viņam līdzi.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu