Dace Rēķe, instagramā māca latviešu valodu • IR.lv

Dace Rēķe, instagramā māca latviešu valodu

Katru rītu Instagram kontā Tava valoda uzdevumi parādās ar tādu precizitāti, ka daži sāka domāt, vai tikai jautājumus kontam nesagatavo robots. «Tāpēc sāku likt bildes, kurās esmu redzama es, lai sekotāji zina, ka esmu dzīvs cilvēks,» saka Tava valoda autore Dace Rēķe. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Kā, jūsuprāt, apzīmē baudpilnu kārumu ēšanu — ar vārdu «našķēties» vai «našķoties»? Šobrīd daudzu iemīļotais recepšu blogs Našķoties.com radījis aplamu priekšstatu, ka šis ir īstais vārds. Taču Instagram konta Tava valoda sekotāji skaidri zina — pareizi tomēr ir «našķēties». Kontu izveidojusi latviešu valodas un literatūras skolotāja Dace Rēķe, kura strādā Zemgales vidusskolā. Tā ir maza skola Tukuma novadā, tur mācās tikai 510 skolēnu. Bet instagramā Dacei ir 5909 sekotāji.

Doma tīmeklī izglītot interesentus par latviešu valodas lietojumu Dacei bija sen, bet, kā to darīt, izdomāja šovasar. Līdz ar jauno mācību gadu viņa atvēra kontu Tava valoda un nu jau ceturto mēnesi katru dienu interesentiem ir iespēja apsvērt, kā pareizi lietot vārdus, to salikumus vai frazeoloģismus. «Zināšanas man ir. Kāpēc lai es ar tām nedalītos?» saka Dace.

Sociālajos tīklos par piemērotāko vietu viņa izvēlējās Instagram, jo tajā ir atgriezeniskā saite — sekotājs no diviem vai vairākiem piedāvātajiem variantiem var izvēlēties, viņaprāt, pareizo un tūlīt pēc atbildes iesniegšanas redzēt, kā tad ir īstenībā. Pēc aptuveni diennakts ir iespējams noskaidrot sīkāk, kāpēc tieši tā ir pareizi. Lai gan Tava valoda ir kā spēle, atzīmes nevienam neliek, Daces pieredze liecina — daudziem ir svarīgi nekļūdīties. «Ir sekotāji, kuri lūguši neieskaitīt viņu atbildi, jo netīšām piespieduši nepareizo variantu,»
 stāsta Dace. 

Tava valoda sekotāju vidū neesot daudz Zemgales vidusskolas audzēkņu, tomēr ir pietiekami daudz sabiedrībā zināmu cilvēku, piemēram, aktieri Andris Keišs un Gints Andžāns, dziedātājas Samanta Tīna un Agnese Rakovska. «Ļoti aktīvs ir dīdžejs Rudd (Rūdolfs Budze — red.), kurš par mani ieminējās televīzijā. Tas vienkārši uzspridzināja manu Instagram kontu — tik daudzi pēkšņi sāka sekot!» stāsta Dace. Kad viņa ieliek savu ikrīta uzdevumu, stundas laikā parasti ir aptuveni 600 atbilžu, bet līdz dienas beigām — vairāk nekā divi tūkstoši.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu