Emīls Ohņevskis, izglāba kolēģi • IR.lv

Emīls Ohņevskis, izglāba kolēģi

Pirms divām nedēļām Emīls izglāba kolēģi, veicot viņai netiešo sirds masāžu. Tagad visos Rimi hipermārketos Latvijā ir pieejami defibrilatori. «Būtu noderējis agrāk!» saka Emīls. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Alberte

Tas bija 29. oktobra vakars krietni pēc pieciem. Emīls bija aizkavējies darbā, Biķernieku ielas Rimi noliktavā. Viņš ir tās vadītājs. Pēkšņi no otrā stāva sadzirdēja, ka kāds zvana ātrajai palīdzībai. Emīls pa trepēm steidzās augšup. Darbinieku atpūtas telpā uz grīdas gulēja kolēģe bez dzīvības pazīmēm. Emīls metās veikt sirds netiešo masāžu. «Darīju to, ko uzskatīju par vajadzīgu,» viņš atceras. Pirms pusotra gada bija mācījies pirmās palīdzības sniegšanas kursos, kas Rimi darbiniekiem ir obligāti. Netiešo sirds masāžu Emīls veica pirmoreiz mūžā, sārtums kundzes sejā atgriezās, un uz brīdi parādījās arī pulss. «Paldies mediķiem, kuri ieradās ļoti ātri, lai arī man šķita, ka laiks velkas,» atzīstas Emīls. Mediķi teica, ka kundzes stāvoklis ir smags un bez Emīla palīdzības iznākums būtu letāls. «Pats pāris reizes dzīvē esmu bijis līdzīgā situācijā, jo ir nelielas sirds problēmas. Varu iedomāties, kā viņa jutās.»

Aizgājis mājās, Emīls nespēja atgūties. Domāja par to, vai kolēģe izdzīvos. «Paņēmu simtiņu,» viņš tagad pasmejas. Saņemot ziņas no kolēģes bērniem, ka stāvoklis ir stabils, iestājās miers. Pie kājām murrāja Grāfs — kaķēns, kurš reiz pieklīda Rimi, un Emīls nolēma viņu adoptēt. «Nākamajā rītā man tā sāpēja rokas! Sirds masāžu kvalitatīvi, taisnu muguru un rokām, spiežot krūšukurvi 5—6 cm dziļumā, viens cilvēks spēj veikt divas trīs minūtes, tad jāmainās. Es to darīju krietni ilgāk un viens.»

Emīls ir no Skrīveriem, Rīgā dzīvo 11 gadus. «Mani vienmēr interesējusi tirdzniecība. 12 gadu vecumā Rīgas centrā pārdevu saldējumu.» Darbu Rimi sāka 2018. gada janvārī, kopš jūlija vada noliktavu. «Cipari un darbs ar naudu man patīk. Kad strādāju kasē, diena pagāja ātri. Man tiešām bija viegli, jo tirdzniecība ir mans aicinājums. Kā es protu neņemt galvā tos, kuri pārdevēja darbu neciena? Es vienkārši esmu uzaudzējis biezu ādu, lai katru sīkumu neņemtu pie sirds.» Patlaban Emīls darbojas ar preču pasūtīšanu un saņemšanu. «Pagājušajā nedēļā lasis burtiski lidoja ārā no vitrīnas — knapi paspēj pievest, kad jau paņemts,» saka Emīls. Tas tāpēc, ka atlaides un svētku laiks. «Tad pircēji ir pacilāti un pozitīvi, un prieks strādāt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu