Rotkalis cellē • IR.lv

Rotkalis cellē

Valdis Brože. Foto — Jānis Pipars
Laura Dumbere

Oktobra beigās latviešu mākslinieka Valda Brožes rotu kolekcija Imprints ieguva vienu no trim galvenajām balvām festivālā Joya Barselonā, kas ir lielākais rotu mākslas notikums Eiropā. Tālāk kolekcija aizceļoja uz ietekmīgākajiem mākslas forumiem ASV. Latvijas rotu dizaina kontekstā tas ir ļoti nozīmīgs starptautisks sasniegums

Sudrabs, zelts, stikls un kalnu kristāls — ieliekot godalgotās rotas manās nedrošajās plaukstās, stāsta Valdis Brože. Trauslie priekšmeti rada gan formas minimālisma, gan karaliska vēriena iespaidu. Joya ir grandiozs rotu un metāla dizaina objektu festivāls, kas nedēļu norisinās Barselonā, arī šogad, par spīti nemieriem un demonstrācijām. Pa visu pilsētu izkaistītas grupu izstādes, bet, lai iekļūtu galvenajā izstādē, māksliniekiem jāiztur liels konkurss. No vairākiem tūkstošiem pretendentu žūrija izvēlas 57 cilvēkus, kuriem tālāk jāiziet otrā konkursa atlase, kurā jau tiek runāts par iespējamām balvām. Latviešu mākslinieks Valdis Brože ieguva vienu no trim galvenajām balvām laikmetīgo rotu kategorijā.

Valda darbnīca jeb, kā pats iesmīn, vientuļnieka celle atrodas unikālā namā Tērbatas ielas tālākajā galā. Māja cara laikā celta strādnieku ģimenēm, dzīvoklīši mazi kā trušu alas, toties katra stāva kāpņu laukumā saglabājusies neparasta laika liecība — koplietojamās tualetes. Vizuāli tās atgādina smuku sienas skapi ar četrām durvīm. Katrs ķemertiņš paredzēts diviem dzīvokļiem, un šīs labierīcības joprojām darbojas, jo daļa dzīvokļu īpašnieku aizvien nav raduši līdzekļus individuāla sanitārā mezgla ierīkošanai. «Šurp var vest arhitektūras vēstures studentus,» lepni stāsta mākslinieks. 

Savā vientuļnieka cellē Brože pavada augas dienas un reizēm arī naktis, jo visproduktīvāk spēj strādāt tikai pēc pusnakts, tādēļ šī zeltkaļa rītiem pilnīgi noteikti nav «zelts mutē», bet miegs un sāpoša mugura gan. Arī mākslinieka acis pēdējā laika liek manīt, ka ir daudz cietušas. Katras kolekcijas tapšana prasa gadu vai pat divus, rūpīgu ikdienas darbu un daudzu putekļu un citu neveselīgu vielu ieelpošanu, tāpēc Brože, līdzīgi daudziem kolēģiem, nesmēķē. Vienatne un klusums ir viņa dabiskais stāvoklis: «Esmu klīnisks introverts. Saviesīgas sarunas un vēl jo vairāk intervijas man ir visīstākās šausmas.» Būdams arī klīnisks darbaholiķis, atpūsties mēdz tikai «brīvprātīgā piespiedu kārtā», kad laulātā draudzene viņu vilkšus izvelk no darbnīcas.

Melnie gulbji

Kā profesionāls rotu mākslinieks Brože strādā 20 gadus, taču šie dati nav īsti korekti, jo rotu dizainam pievērsies jau agrā bērnībā. Mājās kaut ko ķimerējis un locījis no stieplītēm un citiem bērnam pieejamiem materiāliem. Mammai uztaisījis auskarus melnu gulbīšu formā, bet skolā izvērsis piespraužu biznesu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu