Bezatbildības cena • IR.lv

Bezatbildības cena

1
Aivars Ozoliņš

Par neizpildāmo solījumu mediķiem atbildīgas visas Saeimas partijas

Šonedēļ kaislības par medicīnas darbinieku algām sasniegušas kulmināciju. Mediķi rīko «vienu dienu bez ārsta» un piketu pie Saeimas. Tikmēr Latvijas Televīzija parādīja nozarē laikam taču ikdienišķi zināmu, tomēr sabiedrības vairākumam šokējošu ainu par kukuļņemšanu onkoloģijā. Arī tās iemesls esot ārstu mazās algas, mums tiešāk vai netiešāk cenšas pateikt ieinteresētie.

Šajās kaislībās lielākoties kopā jūk un politisku interešu labad cits citu aizstāj argumenti no dažādiem plauktiem. Šāds vinegrets traucē nošķirt īstenību no vēlmēm un ilgtermiņa risinājumus no šobrīd iespējamā. Tāpēc jāprecizē pamata fakti.

Pirmkārt, kukuļņemšana vispār nevar būt arguments diskusijās par mediķu algām. Korupcija medicīnā ir tāda pati korupcija kā citur — policijā, izglītībā, tiesās. To nevar paslēpt aiz «pateicību» vai «dāvanu» eifēmismiem un aizbildināt ar ārstu mazajām algām, Krimināllikuma pantu interpretācijām un atsaukšanos uz Padomju Savienību. Padomju palieka ir Slimnīcu biedrības funkcionārs, kurš 20 gadus «risina problēmu» ar «darba grupām» jeb muldēšanu par korupcijas iemesliem, no kuriem svarīgākais parasti izrādās esam — uzminējāt! — mazās algas. Problēmas iemesls, nevis risinātāja, ir arī lielas slimnīcas vadītāja, kura atļaujas skaidrot, ka ārstam neņemt «ar lielu mīlestību» gatavotu «dāvanu» (proti, 300—600 eiro aploksnē, kā mums atklāja LTV Aizliegtais paņēmiens) nozīmētu atgrūst pacientu.

Otrkārt, finansējums veselības aprūpei Latvijā patiešām ir nepieļaujami mazs. Tam no valsts budžeta atvēlam ap 3,5 procentiem no IKP jeb apmēram divreiz mazāk nekā vidēji Eiropas Savienības valstīs. Kamēr tā paliks, veselības aprūpē būs krīze, kā bija gan pirms 10 gadiem, kad nozares budžets bija divreiz mazāks nekā pašlaik, gan pirms 20 gadiem, kad tas bija salīdzināms ar veselības aprūpes finansējuma pieaugumu šogad vien. Taču tā būtu diskusija par valsts politikas prioritāšu maiņu. Jaukt to kopā ar diskusiju par mediķu tiesībām uz likumā garantēto atalgojumu ir kā nesalabotu jumtu aizbildināt ar aplamu laika prognozi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu