Lielākais budžets ar mazuma piegaršu • IR.lv

Lielākais budžets ar mazuma piegaršu

1
Pauls Raudseps

Pašvaldības gremžas un mediķi sola protestus, bet īstās cīņas par budžetu gaidāmas nākamgad, kad pārskatīs nodokļus

Lielākais Latvijas vēsturē — tā premjerministram Krišjānim Kariņam (JV) patīk raksturot nākamā gada valsts budžetu. Tā arī ir, kopējie izdevumi valdības apstiprinātajā un Saeimā 14. oktobrī iesniegtajā budžetā plānoti 10 miljardi eiro — par 600 miljoniem vairāk nekā šogad un par miljardu vairāk nekā 2018. gadā.

Taču vienlaikus — naudas nav. Mediķu atlīdzības pieaugums būs krietni pieticīgāks gan par iepriekšējās valdības solīto, gan par šīs Saeimas decembrī lielā vienprātībā likumā ierakstīto. Tāpat budžetā nav paredzēti līdzekļi, lai 2020. gada 1. septembrī paaugstinātu skolotāju mēnešalgas zemāko likmi no 750 līdz 790 eiro, kā solīja iepriekšējā valdība un ierakstīts likumā. Vienubrīd pavasarī pat sākās runas, ka nākamgad budžetā būs neliela «negatīva fiskālā telpa», respektīvi, lai iekļautos eirozonas noteiktajos rāmjos, nekādi jauni tēriņi papildus jau esošajiem un iepriekš solītajiem nebūs iespējami.

Šī biedēšana ar saukli «naudas nav!» vai maigākā variantā — «nauda ir tik, cik ir» — atkārtojas katru gadu, un daļēji to var uzskatīt par Finanšu ministrijas izspēlētu kumēdiņu. Katru vasaru ministrijas iesniedz pieprasījumus, kuros ieraksta visu, ko tik var iedomāties. Pieprasījumu kopsumma parasti svārstās ap miljardu, bet visiem jau aizlaikus ir skaidrs, ka saraksts ir drīzāk virtuāls, nevis reāls. Tomēr pēc iesniegumu saņemšanas bargais premjers vai finanšu ministrs sarauc pieri, demonstrē fiskālo mugurkaulu un paziņo, ka tāda izlaidība nav pieļaujama. 

Pērn premjers Māris Kučinskis (ZZS) stingri pasludināja, ka ministriju pieprasījums esot «vēlmju domāšana», šogad Finanšu ministrija vēl nedaudz palielināja prognozēto «negatīvo fiskālo telpu». Bet izrādes beigās labā Finanšu ministrija tomēr vienmēr budžeta dzīlēs atrod kādu naudu, lai aplaimotu nozares. Šogad tā paziņojusi: «Pēc izdevumu 2020. gadam pārskatīšanas tika rasti 93,7 miljoni.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu