Gleznām drīkst pieskarties • IR.lv

Gleznām drīkst pieskarties

Una Brūna un Ilze Pučkure, SIA Latvijas Amerikas acu centrs valdes locekles. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Amerikāņu ārsts Džons Makdermots 1993. gadā dibināja pirmo privāto acu klīniku Baltijā. Latvijas Amerikas acu centra vadlīnijas joprojām ir tās pašas — augsta kvalitāte pacientu veselības interesēs

Nāciet uz virtuvi, parādīsim, aicina Latvijas Amerikas acu centra (LAAC) darbinieces Una Brūna un Ilze Pučkure. «Netālu ir neliela konditoreja Bulkotava, tur cep garšīgas smalkmaizītes. Un mums ir tradīcija: nākamajā rītā pēc operācijas pacientam tiek pasniegta īpaša biezpiena kūciņa. Tie, kas ierodas operēt, piemēram, kataraktu otrai acij, smejas: mēs atgriežamies, jo brokastīs būs tieši tā kūciņa!»

Ne tikai operācija, arī serviss un apčubināšana ir svarīga, stāsta abas kolēģes. Līdz niansēm. Palātas diennakts stacionārā tiek dēvētas vienkārši par istabām, lai nav jūtama slimnīcas klātbūtne. Gleznas pie gaiteņa sienām izvēlētas gaišos toņos, ar raupjām faktūrām. Krāsu akcenti, ja ir redzes ierobežojumi, pacientiem palīdz orientēties telpā. Šos mākslas darbus apčamdīt nav aizliegts, tas pat tiek rekomendēts drošības nolūkos. Istabiņu numuri drukāti arī braila rakstā. Pirmā stāva vestibilā pie reģistratūras viesus sagaida video, kur, laiku īsinot, var iepazīties ar izmeklējumiem un ārstniecības iestādes iekārtojumu. 

Garām aiziet sirmgalvji, māmiņas ar bērniem. Glīti izremontētajās telpās Augusta Deglava ielas iekšpagalmā Grīziņkalnā nav maksas procedūras tikai elitāram cilvēku lokam. Daudzu manipulāciju izmaksas sedz valsts pasūtījums. «Džons Makdermots vienmēr teica, ka grib veidot uzņēmumu, kurš sniedz pakalpojumus visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no vecuma, dzimuma un acu saslimšanas,» uzsver Una Brūna. «Šo mērķi esam sasnieguši. Bijām pirmā privātā acu klīnika Baltijā, pirmie 1997. gadā izveidojām dienas stacionāru, lai kataraktu operētu nevis kā slimnīcā, ar ilgu gulēšanu, bet ar izrakstīšanos nākamajā dienā. Makdermots ir tas, kurš Latvijā ieviesa mūsdienīgu kataraktas ķirurģiju, ievietojot mākslīgo lēcu. Tagad operācija ilgst tikai 15—20 minūtes.»

Pašiem sava ēka

Operējošs oftalmologs, Dienvidkalifornijas Universitātes mācībspēks Džons Džozefs Makdermots (John Joseph McDermott) 1993. gadā bija SIA Latvijas Amerikas acu centrs (LAAC) dibinātājs. Uz Latviju viņu 1990. gadā atveda koledžas biedrs, ģimenes ārsts Ansis Muižnieks. Latviešu draugs zināja par Makdermota vēlmi ar savām zināšanām dalīties reģionos, kuru iedzīvotājiem neklājas viegli. Kādreizējais Amerikas armijas ārsts konsultējis un operējis Ekvadorā, Taizemē, Vjetnamā, Indijā, Afganistānā, Hondurasā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu