Žurnāls: Lielākā daļa naudas ABLV bankā ir netīra • IR.lv

Žurnāls: Lielākā daļa naudas ABLV bankā ir netīra

4
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) pirmšķietamā analīze par ABLV banku liecinot, ka «lielākā daļa naudas tur ir netīra», žurnālam Ir saka dienesta vadītāja Ilze Znotiņa. Uz jautājumu, vai līdz ar to varētu iesaldēt lielāko daļu bankā esošo līdzekļu, viņaa atbild: «Ja man kapacitāte atļautu, tad,  jā, varētu iesaldēt lielāko daļu naudas.» Turklāt precizējot, kas ir lielākā daļa, viņa teic, ka «atlaist vaļā varētu pašu, pašu mazāko daļu».

Žurnāls ceturtdien raksta, ka Znotiņas teiktais papildina septembra sākumā Ir pavēstīto neoficiālo informāciju — pastiprinātā likumsargu redzeslokā nonācis liels skaits ABLV klientu, un amatpersonām ir aizdomas, ka iespējami noziedzīgi iegūtu līdzekļu apjoms bankā pārsniedz miljardu eiro. Tomēr konkrētu aizdomīgās naudas summu Znotiņa nenosauc. Arestēti šobrīd esot nepilni 100 miljoni ABLV naudas.

Znotiņa kā sasniegumu novērtē to, ka «19 mēnešus mēs esam noturējuši divus miljardus, neizlaistus ārā no Latvijas, tas ir nenormāls veiksmes stāsts tanī nozīmē, ka nauda varēja izplūst kā tarakāni pa virtuvi».

Tikmēr ABLV naudas vētīšana kopš vasaras ieguvusi starptautiskas aprises. Jūlijā sanāksmē Hāgā pirmo reizi sapulcējusies darba grupa no 20 valstīm, kurās plūdusi ABLV nauda, tajā skaitā iespējamās cietušās valstis, «no kuru budžetiem varbūt kaut kas ir nozagts, izkrāpts», skaidro Znotiņa.

Pēc FID aplēsēm, kopš 2013. gada kopumā uz ABLV pārskaitīti 104 miljardi eiro, bet izgājuši 99 miljardi. Visvairāk nauda ienākusi no Krievijas, Šveices, Ukrainas, Igaunijas, Kipras un Baltkrievijas. Izgājusi — uz Krieviju, Šveici, Ukrainu, Vāciju un Honkongu.

Līdztekus ABLV darīto turpina pētīt Valsts policija. Astoņos kriminālprocesos tiek izmeklēta tieši bankas un tās darbinieku loma naudas atmazgāšanā, savukārt ar ABLV klientiem saistīto procesu ir krietni vairāk.

Ir kļuvis zināms, ka izmeklētāju uzmanību piesaistījusi bijusī ABLV meitaskompānija ABLV Corporate Services, kas pēc bankas apturēšanas divas reizes mainīja nosaukumu, un tagad tās nosaukums ir Vincit Accounting. Kopš pagājušā gada vasaras Vincit Accounting pieder Vadimam Reinfeldam, kurš vairāk nekā 20 gadus nostrādājis ABLV, bijis arī dažādos vadības līmeņa amatos gan bankā, gan koncerna uzņēmumos.

Uz prokūras pamata šo ABLV meitasfirmu pārstāvējis ne tikai Reinfelds. No 2017. gada augusta līdz 2018. gada martam to darīja cits ABLV koncerna darbinieks Arvīds Kostomārovs. Tagad Kostomārovs, pēc bankas īpašnieku ierosinājuma, ir apstiprināts ABLV likvidatora amatā.

Vairāk lasiet žurnāla Ir rakstā Cik netīri? šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (4)

Svešinieks 07.10.2019. 15.34

Mani pārsteidz nevis tas, ko atradusi finanšu policija, bet tas, ka pirms tam neviens šos ziloņus nav pamanījis. Kam pieder šis valsts?

0
0
Atbildēt

0

QAnon 03.10.2019. 17.31

Bez čekas nopirkto un sakompromitēto politiķu, bez SAB, DP un IeM atbalsta Krievijas organizēto noziedzību un FSB apkalpojošās ABLV un Rietumu bankas, nevarētu tik vērienīgi darboties.

0
0
Atbildēt

0

Jānis Lakijs 03.10.2019. 08.34

Rietumu bankā gan visa nauda ir tīra!
Citādi taču Vienotība (ieskaitot tagadējos A/Par) 2014 gadā nepieņemtu 16.000 eiro ziedojumu
https://www.knab.gov.lv/lv/db/donations/?party_id=348412&type_id=1380&donator=Suharenko&date_from=01.01.2010&date_to=03.10.2019&amount_from=&amount_to=&search=Meklēt&order=&dir=
no Rietumu bankas Padomes priekšsēdētāja vietnieka Arkādija Suharenko
https://www.rietumu.lv/management

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > Jānis Lakijs 03.10.2019. 18.46

    Salīdzinot ar stipendijām, tā ir aizberga pati smaile, kas iznirusi no biezas miglas. Lielāko daļu atļauto ziedojumu sastāda radu, draugu, paziņu un viņu radu draugu paziņu, utt, saziedotais. Jābrīnās, kā nemirst badā ziedotāji, kuri atrāvuši no savām minimālām algām, pensijām un pabalstiem

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu