Ož nelāgi • IR.lv

Ož nelāgi

Nellija Ločmele

Rīgas dome gadiem ilgi ļāva mēslu izvedējiem darboties pagaidu režīmā, kamēr rātes politiķi lenām izfunktierēs, kā tad iedibināt likumiem atbilstošu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu galvaspilsētā. Tagad atlikušas dažas dienas, lai pēc Konkurences padomes aizlieguma veidot jauno monopolu Tīrīga atrastu kārtējo pagaidu risinājumu un no pirmdienas māju pagalmos un ielās nekrātos atkritumu čupas. Mesli, kas bija iecerēti šī ienesīgā biznesa darboņiem, var pārvērsties pavisam reālos mēslos. Jaunajam Rīgas mēram nu būs iespēja kritiskā brīdī pierādīt savu rīcībspēju un konstruktīvo sadarbību ar valsti. Vai tā ir ārkārtas situācija? Man šķiet, ārkārtas situācija bija gadiem vilcinātais lēmums un šauru biznesa interešu lobēšana uz iedzīvotāju rēķina.

Tikmēr KNAB un Konkurences padome pamatīgi ieķērušies būvnieku korupcijas un karteļa izmeklēšanā. Ir kļuvis zināms, kādi politiķi ir likumsargu interešu lokā saistībā ar šo izmeklēšanu. Viņu vārdi nenāk no nodzeltējušām avīžu lapām, tie ir šobrīd «pie šprices» esoši vai nule bijuši deputāti un ministri, kuru varā bija lemt gan par būvniecības nozares vispārējo regulējumu, gan virzīt valsts naudu vieniem vai citiem būvniecības iepirkumiem.

Izmeklēšana nupat tikai sākusies, un patieso šīs lietas mērogu vēl neredzam, bet Ir apkopotā informācija par iepirkumu sadali pēdējo četru gadu laikā liecina, cik dāsni simtiem miljonu ir plūduši pasūtījumos. Uzvarētāji visu laiku atkārtojas, summas aug. Jaunas ēkas smaržo pēc svaigas krāsas un tīrības, taču aiz šīs skaistās fasādes slēptā netīrība var izrādīties vēl smakojošāka par miskasti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu