Žurnāls: Vēl viena tāda krīze, un tad var norakstīt "Rīgas satiksmi" • IR.lv

Žurnāls: Vēl viena tāda krīze, un tad var norakstīt “Rīgas satiksmi”

3
SIA "Rīgas Satiksme" administratīvā ēka Vestienas ielā. Foto: Ieva Makare, LETA

Žurnāla Ir rīcībā nonācis auditorkompānijas Ernst & Young Baltic gada sākumā noslepenotais Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme ziņojums par uzņēmuma stāvokli un auditoru izvērtētajiem trīs Rīgas satiksmes iepirkumiem 270 miljonu eiro kopsummā. Tajos notikušie darījumi veido pamatu vienam no pēdējo gadu lielākajiem korupcijas skandāliem.

Kriminālprocesā figurē aizdomas par kukuļiem Rīgas domes un RS amatpersonām kopumā 5—7% apmērā atkarībā no vienošanās jeb aptuveni 13,5—18,9 miljoni eiro.

Kukuļu pārskaitījumi maksāti pa daļām, daļa veikta pārskaitījumos caur Latvijas bankām. Dažās shēmās līdzekļi cirkulējuši arī caur Ķīnu, liecina Ir rīcībā esošā informācija.

Žurnālam zināms, ka Latvijas tiesībsargi saistībā ar divos iepirkumos figurējušo kompāniju Škoda palīdz arī kolēģiem Ukrainā. Proti, arī tur Škoda parādās lietā par iespējamiem likumpārkāpumiem iepirkumos, un arī šajos gadījumos nauda gājusi caur Latviju.

Auditorkompānija vētīja trīs līgumus. Pirms sešiem gadiem (2013. gadā) noslēgto līgumu ar Škoda Electric par 125 trolejbusu piegādi, kas izmaksātu 131 miljonu eiro, tajā pašā gadā noslēgto līgumu ar firmu Solaris par 175 autobusu piegādi (75 miljoni), kā arī 2016. gada līgumu ar Škoda Transportation par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi (62 miljoni eiro).

Izpētot visu trīs iepirkumu nolikumu un specifikāciju prasību izstrādes procesu, EY nāk klajā ar secinājumiem, kas kopumā vedina domāt — šie iepirkumi nav notikuši godīgi. «EY nebija iespējams identificēt RS darbību kopumu, kas būtu vērsts uz saimnieciski tālredzīgu darbību sabiedrības interesēs,» minēts ziņojumā.

Auditoru ieskatā iepirkumu process nav pilnvērtīgi dokumentēts. Viņi pēc būtības nevarēja pārliecināties, vai RS iepirkumu procedūras posmā ievērojusi pārskatāmības principu. Tas nozīmē, ka varēja pastāvēt patvaļības un neobjektivitātes risks, kā arī priekšrokas došana jau iepriekš noskatītam favorītam.

EY sagatavojis sīku un detalizētu analīzi par katru no iepirkumiem.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (3)

lindab456 22.08.2019. 12.02

Kā var Rīgas budžeta caurumu, bedri – RS iztrūkumu pārcelt uz valsts budžetu?! Saprotams, varbūt, būtu, ja tas notiktu caur RD atlaišanu, vispārēju auditu, bankrotu, ievērojot tiesiskumu un taisnīgumu un arī solidaritāti un ar vainīgo saukšanu pie atbildības.
Citādi, kā ierasts, līdzīgi kā ar Parex bedri, kuru turpinām lāpīt ar nodokļu maksātāju naudu, sedzot valsts aizņēmumu.

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 22.08.2019. 10.52

es vairs nespēju – nu ka variet tā rakstīt – kā variet likt tādu virsrakstu -Rīgas Satiksmi var norakstīt – nu kādas muļķības –

bandīts bandītu saprot un atbalsta – mēs Saskaņai miljonus – daudzus daudzu miljonus – pārējām partijām – pārēie miljoni – oik, būvniecība, medicīna , novada reforma –
skaties, kur gribi – visur saldais čekistu pirncips – es tev tu man

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 22.08.2019. 16.18

šito gan jau, ka arī visi ir izlasījuši

un godavārds – kārtējais ķieģelsi manā sazvērestības teorijā –

Rīga ir iztirgota saskaņai – lai dara, ko grib, bet lai tad nejaucas valdības šeftēs

https://www.tvnet.lv/6759461/dienu-pec-ievelesanas-bergmanis-jurmala-ticies-ar-sleseru-lai-papildinatu-teoretiskas-zinasanas-par-ostas-darbibu

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu