PNB bankas krahs • IR.lv

PNB bankas krahs

2
Garantēto atlīdzību izmaksāšanu darbību apturējušās PNB bankas klientiem uzņēmusies banka Citadele. Paredzot lielu cilvēku pieplūdumu un rindas, Daugavpils pašvaldība pie bankas ieejas jau pirmdien novietoja solus un cisternu ar dzeramo ūdeni. Foto — Gorod.lv
Indra Sprance

Finanšu tirgus uzraugs apturējis sestās lielākās Latvijas bankas — PNB banka — darbību. Regulators uzskata, ka tā ir maksātnespējīga, bet banka sakās atradusi jaunus investorus, kas biznesu vēl varot saglābt. Tikmēr aptuveni 40 tūkstošiem pensionāru steidzami jāmeklē jauna kredītiestāde pensiju un pabalstu saņemšanai

Pieliekusi galvu pavisam tuvu A4 formāta lapai, sirma kundze lēnā balsī lasa pie sienas izkārto PNB bankas paziņojumu. «Garantētās atlīdzības izmaksa septiņu dienu laikā,» viņa atkārto. «Šausmīgi!» sieviete nopūšas. «Man par dzīvokli jāmaksā, bet naudas nav,» žurnālam Ir atzīst pie filiāles Purvciemā satiktā Valentīna. Augusta pensija viņai uz kontu esot pārskaitīta, bet naudu nespaspēja izņemt. Ceturtdienas, 15. augusta, vakarā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apturēja bankas darbību. 

PNB banka, kas iepriekš bija pazīstama ar nosaukumu Norvik, pēdējo gadu laikā izvērta aktīvu kampaņu ar mērķi savu klientu loku paplašināt tieši uz pensionāru rēķina. Latvijā tā ir viena no trūcīgākajām sabiedrības grupām. Vidējā vecuma pensija šogad bijusi ap 333 eiro, iepriekšējos gados — mazāka.

Jau pērn bankas mārketinga aktivitātes šajā ziņā raisīja asociācijas ar potenciālo ķīlnieku sagrābšanu, jo publiski bija zināma informācija arī par bankas grūtībām izpildīt visas kapitāla pietiekamības prasības. Agresīvā kampaņa pensionāru piesaistē bija arī iemesls Norvik domstarpībām ar kolēģiem Latvijas Komercbanku asociācijā. Uzmanību bankas reklāmām pievērsa arī regulators, taču viss velti. 

Pērn banka turpināja arvien lielāku uzmanību veltīt «Latvijas biznesa virziena attīstībai, it sevišķi klientu senioru apkalpošanai», lasāms pērnā gada pārskatā. Turpat minēts, ka šajā klientu segmentā PNB banka saskatījusi konkurences priekšrocības. Tā saglabājusi plašāko filiāļu tīklu valstī — 44 klientu apkalpošanas centrus — un lepojas, ka no visiem tās klientiem Latvijas rezidentiem divas trešdaļas ir tieši seniori. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu