Ventspils vēriens • IR.lv

Ventspils vēriens

2
Ēkas izteiksmīgākais elements ir smagnējais, lauzītais jumts. Foto — LETA
Veronika Viļuma, Fold

Piektdien, 26. jūlijā, Ventspilī nu jau izpārdotā atklāšanas koncertā tiks ieskandināta jaunā koncertzāle Latvija — ilgi nācis, daudz aprunāts, taču nenoliedzami nozīmīgs projekts

Kā kosmosa kuģis vai zeltspārnots mehānisks putns Ventspils Lielajā laukumā ar blīkšķi nolaidies pilsētas svaigākais lepnums — koncertzāle Latvija. Zem tās smagnējā, lauzītā jumta, ko arhitekti izraudzījušies par ēkas izteiksmīgāko elementu, turpmāk atradīsies gan abas zāles, gan Ventspils Mūzikas vidusskola, Bērnu mūzikas skola, Mūzikas bibliotēka un skaņu ierakstu studija. 

Ceļš līdz projekta realizācijai nav bijis ne ātrs, ne viegls. Idejas par Lielā laukuma iekārtojumu un jaunās koncertzāles ēkas veidolu starptautiskā arhitektu un pilsētplānotāju plenērā tika meklētas jau 2005. gadā, pēc sešiem gadiem uzvarējušais projekts tika pārstrādāts, vēl pēc sešiem, 2017. gadā, sākta būvniecība. Savas korekcijas plānā ieviesa krīze, bet vēl nesen nodošanu ekspluatācijā draudēja aizkavēt ziņa par ēkas iespējamo neatbilstību ugunsdrošības prasībām un VUGD darbinieku kukuļošanu. 

Par spīti nedienām, daudzfunkcionālais nams nu ir pabeigts, ieguvis visnotaļ pretenciozu nosaukumu un gatavojas atklāšanas svētkiem.

Galvenā — skaņa

Koncertzāles projekta autors ir vācu arhitekta Deivida Kuka birojs Haascookzemmrich Studio 2050, kas strādājis kopā ar vietējiem partneriem Māri Malahovski un Astru Pogu. Gandrīz 15 gadus Kuks dzīvojis līdzi Ventspils centieniem īstenot sapni par koncertzāli. Kamēr cita pēc citas durvis vēra citas reģionālās koncertzāles, Ventspils gatavojās lielajam uznācienam, bruģēja laukumu, stādīja puķes un vietā, kur padomju laikos slējās Ļeņina piemineklis, uzstādīja Hercoga Jēkaba kuģošanas vērienam veltīto tā paša Kuka projektēto strūklaku Fregate Valzivs, kas izpelnījās vairākas arhitektūras un dizaina balvas. Tagad abi objekti noraugās viens otrā pāri klajam laukumam, pagaidām tikai šķietami veidojot vienotu ansambli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu