Muzejs bez saimnieka • IR.lv

Muzejs bez saimnieka

Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Brīvdabas muzejs — viens no vecākajiem un lielākajiem Latvijā — tikai ar trešo piegājienu saņēmis valsts akreditāciju, jo pretējā gadījumā būtu jālemj par tā likvidēšanu. Kāpēc ministrija jau deviņus gadus nespēj atbrīvot muzeja direktori, kuras darba vērtējums ir negatīvs?

Neticami, bet brīvdabas muzeja Kurzemes sētas laidars, kurā reiz bija iecerēts ierīkot nodarbību telpu bērniem, kļuvis par muzeja priekšmetu krātuvi. Tajā ir lielie ratu riteņi, siena dakšas, skapji, kumodes, kāpostu ēveles un gludināšanas iekārtas rakstāmgalda lielumā. Vēl pirms dažiem gadiem šie eksponāti glabājās kur nu kurais, bet tagad salikti vienuviet. «Galvenais uzdevums ir visu precīzi sakārtot pa kolekcijām. Pat tad, ja telpas nav piemērotas, mēs tās pielāgojam — cita ceļa nav,» skaidro muzeja direktores vietnieks Mārtiņš Kuplais.

Pirms trim gadiem Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs nesaņēma valsts akreditāciju, jo tā krājumos nevarēja atpazīt vai atrast 3464 priekšmetus — daļai bija izdzisis vai pazudis numurs, bet par citiem muzeja darbinieki vispār nezināja, kur atrodas. Tagad, kad krājumu kārtošana turpinājusies trīs gadus, neatpazīti vai neatrasti palikuši tikai 630 priekšmeti. Tie ir 0,4% no kopējā skaita, kas pārsniedz 150 tūkstošus.

Pērn muzejs akreditāciju saņēma — ja to atkal atteiktu, būtu jālemj par muzeja slēgšanu, ko Kultūras ministrija nekādi nevēlas pieļaut. Tomēr akreditācija nepavisam nenozīmē, ka muzejā viss ir kārtībā. Joprojām ir grūtības sakārtot krājumu, jo priekšmetus glabā dažādās brīvdabas muzeja ēkās, arī pilnīgi nepiemērotās telpās, piemēram, restaurācijas darbnīcā vai kādā padomju laika angārā. 

Kāpēc neviens šo gadu laikā nav gādājis, lai muzejs tiktu pie jaunas krātuves? Kultūras ministrija uzsver, ka par muzeja attīstību jādomā direktorei Ilzei Millersonei. Taču viņas darbu ministrija jau kopš 2010. gada vērtē kā neapmierinošu un ir centusies atbrīvot no amata, bet līdz šim tas nav izdevies. Vienīgais risinājums, ko ministrija tagad plāno, — mainīt Muzeju likumu, nosakot termiņa ierobežojumus direktoriem. Ja valdība to pieņems, vadītāja maiņa būtu gaidāma ne tikai brīvdabas muzejā vien.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu