Zelta ogu lauks • IR.lv

Zelta ogu lauks

Eduards Vilks un Elīna Cēsniece, SIA Zeltlejas īpašnieki. Foto — Gints Ivuškāns
Gunita Nagle

Eduards Vilks un Elīna Cēsniece ir tik ļoti pārliecināti par smiltsērkšķu ogu produktu vērtīgumu, ka izveidojuši vienu no lielākajiem smiltsērkšķu dārziem Zemgalē

Jūlija spožās saules stari pielējuši Zeltleju dārzu ar saulainu gaismu. Pagaidām, kamēr nav sācies ražas novākšanas laiks, te Platones pagasta 24 hektāru platībā valda pastorāla laimība — ogas briest, starp kokiem ziedošajiem pelašķiem un citām pļavas puķēm sisina, zum un lidinās kukaiņi, bērzu birzī kaļ dzenis. 

Elīna un Eduards šo dārzu izveidoja tikai pirms četriem gadiem uz zemes, kur saimniekots jau no 1857. gada. No pirmās saimniecības Platkāji līdz mūsdienām saglabājies tikai pagrabs, ko Eduards ir atjaunojis un ierīkojis tajā eļļas spiedi. Jau stādot kokus, saimniekiem bija skaidrs, ka viņu produkcija būs nevis smiltsērkšķu ogas, bet no tām iegūtā eļļa un sula, arī pulveris. Šiem produktiem viņi izveidoja zīmolu Zelt, kas vēsta par uzņēmuma galveno mērķi — zelt un plaukt.

Dārzs visveselīgākajām ogām

Eduards un Elīna ir tērvetnieki, kas 2015. gadā zemi Platones pagastā, dažus kilometrus no Jelgavas, nopirka ar skaidru mērķi iekopt tajā smiltsērkšķu dārzu. Viņi pat nelūkojās pēc zemes Tērvetes novadā — tā, pēc Elīnas vārdiem, ir graudu klēts. To Elīna saka ar agronomes pārliecību, jo pati piecus gadus ir nostrādājusi vienā no lielākajām zemnieku saimniecībām Zemgalē, kas specializējas graudkopībā.

Smiltsērkšķu dārzu viņi nolēma ierīkot, izlasot kādu rakstu, kas viņus abus pilnīgi pārliecināja — no visiem Latvijas augļiem smiltsērkšķu ogas ir visveselīgākās. Tajās ir 14 vitamīni, 18 aminoskābes, 11 minerālvielas un vēl provitamīni (vielas, kas organismā pārveidojas par vitamīniem), karotinoīdi un lipīdi. Zelta ogas! Jau nākamajā rītā viņi sameklēja Andreju Brūveli no Latvijas Smiltsērkšķu apvienības, lai konsultētos par koku šķirņu izvēli un audzēšanu. Abi bija droši, ka no tik vērtīgajām ogām būs jāspiež eļļa, jo tajā visaugstākajā koncentrācijā saglabājas visa dabas bagātība. Lai sāktu smiltsērkšķu biznesu, pāris izstrādāja biznesa plānu.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu