Turlais zaudē Rīgas mēra amatu (papild.) • IR.lv

Turlais zaudē Rīgas mēra amatu (papild.)

Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais piedalās Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā viņam izteica neuzticību. Foto: Edijs Pālens, LETA

(papildināta ar pēdējo sadaļu)

Rīgas domes priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) ceturtdien neizturēja uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu, ziņo LETA.

Turlais pēc domes sēdes teica, ka katra jauna situācija liek pieņemt jaunus lēmumus un vienmēr ir nepieciešams saglabāt veselo saprātu. Viņš arī pauda, ka ārkārtas vēlēšanas ir politiska bezatbildība. Turlais atzina, ka dome, kas nevar pieņemt lēmumus nevar strādāt. Taču viņš uzsvēra – ja apzināti tiek veidota situācija, lai ārkārtas vēlēšanas notiktu, tad tā, viņaprāt, ir politiskā bezatbildība.

Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts – visa opozīcija, pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš un Neatkarīgo deputātu frakcija, ko veido četri no “Saskaņas” izslēgtie politiķi Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks.

Turlā palikšanu amatā atbalstīja 28 koalīcijas deputāti un opozīcijas deputāts Imants Keišs (JKP).

Keišs aģentūrai LETA teica, ka balsojumā gribējis atturēties, nevis balsot pret, taču kļūdas pēc nospiedis nepareizo pogu. Vienlaikus Keišs pauda viedokli, ka Turlā gāšanu tik tiešām nav gribējis atbalstīt. “Uzskatu, ka viņam bija atvēlēts pārāk maz laika strādāšanai. Turklāt esmu arī pret ārkārtas vēlēšanām,” sacīja Keišs.

Pēc balsojuma rezultātu paziņošanas Rīgas vicemērs Oļegs Burovs (GKR) izsludināja sēdes pārtraukumu un sasauca visus frakciju vadītājus uz tikšanos.

Vēlāk domes sēde turpinājās, deputātiem Burova vadībā izskatot citus kārtējās sēdes dienas kārtības jautājumus. Tai noslēdzoties, Burovs paziņoja, ka nākamā domes sēde notiks 10.jūlijā plkst.12 un novēlēja visiem priecīgus gaidāmos svētkus.

Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu.

Turlais Rīgas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 30.maijā un īsi pēc koalīcijas šķelšanās, kad no partijas “Saskaņa” tika izslēgti četri deputāti, opozīcija rosināja neuzticības balsojumu Turlajam, lai pārliecinātos, vai viņš joprojām ir spējīgs nodrošināt sev vairākuma atbalstu.

Rīgas domes valdošās koalīcijas “šūpošanās” sākās pirms vairākiem mēnešiem, kad ilggadējais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un vicemērs Andris Ameriks (GKR) paziņoja par kandidēšanu Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Vairākus mēnešus priekšsēdētāja pienākumus pildīja Burovs un valdošā koalīcija norādīja, ka par nākamo pilsētas mēru lems tikai pēc vēlēšanu rezultātu saņemšanas.

Gan Ušakovs, gan Ameriks tika ievēlēti Eiroparlamentā un īsi pēc vēlēšanām “Gods kalpot Rīgai” paziņoja, ka “Saskaņas” mēra kandidātu neatbalstīs. Amatam tika nominēts “Gods kalpot Rīgai” biedrs Turlais, kurš ar vienbalsīgu koalīcijas atbalstu tika ievēlēts par domes priekšsēdētāju.

Rīgas vicemēra amatā “Saskaņa” piedāvāja ievēlēt domnieku Sandri Bergmani (S), taču četri, nu jau bijušie “Saskaņas” deputāti – Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks – pret to iebilda, kā rezultātā tika no partijas un frakcijas izslēgti. Partijas vadība skaidroja, ka minētie deputāti izslēgti “par rupjiem pārkāpumiem”.

Visi četri domnieki izveidoja Neatkarīgo deputātu frakciju un pauda viedokli, ka Bergmaņa kandidatūru nevis nav atbalstījuši, bet gan gribējuši to rūpīgāk apspriest, jo frakcijas vadība nav devusi nekādus paskaidrojumus – kādēļ izvēlēta šī kandidatūra. Vienlaikus domnieki atklāja, ka konflikts frakcijā briedis jau sen, jo gandrīz desmit gadus Ušakovs to esot vadījis “ar dzelzs roku”, neļaujot vairumam deputātu paust savu viedokli.

Tomēr sarunas kuluāros liecina, ka šķelšanās “Saskaņā” notikusi tāpēc, ka domnieki nav spējuši savā starpā sadalīt amatus un ietekmes sfēras.

Pēc balsojuma no JKP izslēdz divus deputātus

Pēc balsojuma par Rīgas mēra Daiņa Turlā (GKR) gāšanu no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izslēgti deputāti Imants Keišs un Druvis Kleins, aģentūrai LETA apliecināja JKP Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Ozols (JKP).

Keišs izslēgts no partijas saistībā ar atturēšanos balsojumā par Turlā gāšanu, kā to bija nolēmusi frakcija, skaidroja Ozols.

Ozols teica, ka pēc Keiša izjautāšanas par šādas rīcības cēloņiem viņš sniedzis paskaidrojumu, ka atturējies balsot par Turlā gāšanu no amata, jo vēlējis saglabāt deputāta mandātu. “Imantam Keišam sagribējās turpināt būt par deputātu, un viņš nebija gatavs iet uz izšķirīgiem soļiem, tādēļ viņš pieņēma atsevišķu lēmumu neatbalstīt Turlā noņemšanu no amata,” pauda Ozols.

Viņš piebilda, ka šī iemesla dēļ Keišs izslēgts no partijas. Ozols pauda uzskatu, ka Keišam nav svarīgas partijas vērtības, bet deputāta “krēsls”. “Keiša tālākā rīcība ar mandātu tikai parādīs, cik godīgs vai negodīgs viņš ir,” teica Ozols.

Keišs atzina, ka Turlā gāšanu tik tiešām nav gribējis atbalstīt. “Uzskatu, ka viņam bija atvēlēts pārāk maz laika strādāšanai. Turklāt esmu arī pret ārkārtas vēlēšanām,” sacīja Keišs.

Savukārt Kleins no partijas izslēgts, jo, neskatoties uz balsojumu atbilstoši frakcijas lemtajam, bijis pretējos uzskatos par tālāko rīcību.

Kleins ceturtdien debatēs Rīgas domē pauda viedokli, ka nepārņemt varu brīdī, kad ir dota tāda iespēja, nav politiski loģiski. “Kas mums traucē sākt pildīt savus solījumus tagad? Puse no mums vismaz reizi ir mainījusi partiju. Vai tiešām vienīgais iemesls nesadarboties ar “četrinieku” ir tāpēc, ka viņi aizgājuši no “Saskaņas”?” taujāja Kleins.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš rosināja opozīcijas deputātus virzīt savu mēra kandidātu, sakot, ka atbalstīs ar savu balsi jebkuras partijas pārstāvi, ja vien tāds būs.

Kleins Putniņa piedāvājumu rosināja atbalstīt, sakot, ka ir nepieciešams turpmākais plāns gadījumam, ja Turlo atstādinās. “Uz ko tieši mēs ejam? Mēs ceram, ka pēc vēlēšanām būs mums labvēlīgs rezultāts? Bet, ja nu ievēlēs Zaļo un zemnieku savienību, kas vispār ar mums nestrādās,” sprieda Kleins, norādot, ka pēc savas runas, visticamāk, “atradīsies turpat, kur Putniņš”, taču partijas ieņemtajam kursam pretī ārkārtas vēlēšanām nepiekrīt.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu