Zaļās pārvērtības • IR.lv

Zaļās pārvērtības

Uz darbu vai skolu ikdienā ar velosipēdu dodas 43% kopenhāgeniešu. Foto — Scanpix
Somini Sengupta, © The New York Times News Service

Kopenhāgena vēlas demonstrēt citām pilsētām, kā cīnīties pret klimata pārmaiņām

Vai lielai pilsētai ir pa spēkam radikāli ierobežot siltumnīcas efektu veicinošo gāzu izmešanu atmosfērā? Kopenhāgena domā, ka var gan. Turklāt pavisam drīz. Kādreiz pelēcīgā industriālā Dānijas galvaspilsēta apņēmusies jau līdz 2025. gadam kļūt oglekļa neitrāla, tātad saražotās atjaunojamās enerģijas apjoms apsteigs netīrās degvielas patēriņu.

Kāpēc tas būs nozīmīgi visai pasaulei? Vairāk nekā puse cilvēces tagad dzīvo pilsētās, un tieši pilsētas saražo lielu daļu Zemes atmosfērai kaitējošu gāzu. Ja mēs tik tiešām vēlamies novērst draudīgās klimata izmaiņas, sava artava tajā jāiegulda arī pilsētām.

Kopenhāgenas mērs Franks Jensens stāsta, ka pilsētas «spēj izmainīt to, kā mēs dzīvojam, un tapt zaļākas». Viņa pārvaldītajai pilsētai ir vairākas priekšrocības. Tajā dzīvo 624 000 cilvēku, kas ir maz, salīdzinot ar citām pasaules metropolēm. Tā ir turīga, un tajā dzīvojošajiem cilvēkiem tik tiešām rūp klimata izmaiņas. Turklāt mērs uzskata, ka tieši pilsētu vadītāji, salīdzinot ar nacionālo valdību līderiem, izjūt lielāku spiedienu rīkoties. «Mēs esam tieši atbildīgi par noteiktu teritoriju un tajā dzīvojošajiem cilvēkiem, un viņi gaida no mums konkrētu rīcību.»

Kopenhāgenas gadījumā tas nozīmē mainīt veidu, kā cilvēki pārvietojas, kā apsilda mājokļus un ko dara ar saviem atkritumiem. Pilsēta jau spējusi samazināt kaitīgo gāzu emisijas par 42%, salīdzinot ar 2005. gadu, lielākoties atvadoties no fosilās enerģijas siltuma un elektrības ražošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu