Pērle un Dimants Belasovi, Jāņa bērni • IR.lv

Pērle un Dimants Belasovi, Jāņa bērni

Jānis Belasovs un Linda Sietiņa savus bērnus mīļi dēvē par dārgakmeņiem, jo meita ir Pērle un dēls — Dimants. Foto — Ieva Salmane
Ieva Alberte

Latvijā ir 13 Pērles, un kā otrs vārds tas dots vēl 22 meitenēm. Vīru, kas nes Dimanta vārdu, ir desmit. Rīdzinieku Belasovu ģimenē ir abi — gan Pērle, gan Dimants. «Mani dārgakmeņi,» priecājas mamma Linda. Paņēmusi klēpī dēlu, viņa pie sevis nosaka: «Smags, būs kādi desmit karāti.» Pērle, pārradusies no dārziņa, glaužas klāt brālim un mammai.

Kad pieteicās meita, Linda izskatīja savas dzimtas sieviešu vārdus, taču neviens īsti negāja pie sirds. Patika vecvecmammas vārds — Late. «Smuks, taču būtu asociācijas ar caffe latte. Abiem ar Jāni patika vārds Grēta, un nolēmām, ka tā arī nosauksim meitu,» atceras Linda. Viņai patīk izpētīt vārdu jēgu un nozīmi, tāpēc sāka meklēt, ko tad nozīmē Grēta. Uzzināja, ka vārds atvasināts no Margarēta, kas sengrieķu valodā esot ‘pērle’. Kādā intervijā ar mākslinieci Margaritu Stārasti Linda arī izlasīja, ka tētis bērnībā viņu saucis par Pērli. Lindai iepatikās kā skan «pērle» un sāka tā dēvēt puncī esošo meitu. Tas bija tikai mīļvārdiņš, jo ar vīru bija stingri nolēmuši, ka īstais vārds būs Grēta. Taču kādu dienu sieva Jānim teica: «Pērle» ir tā pielipusi, vārds šķiet tik skaists, kā būtu, ja mēs meitu tā arī nosauktu? Jānis atbildēja, ka viņam ir līdzīga sajūta. Tomēr abi norunāja, ka gala lēmumu pieņems, kad meita būs piedzimusi. Dzemdībās meitenei nācās par sevi pacīnīties, un vecākiem vairs nebija divu domu par vārda izvēli.

Kad Pērlei bija trīs gadi un otrs bērns vēl nebija pieteicies, Linda smējās: ja būs dēls, tad Dimants, ja meita — Rūbija, kas tulkojumā no angļu valodas ir rubīns. Tad tuvējā Ziedoņdārzā viņa varēšot saukt: «Mani dārgakmeņi, ejam mājās!» Kad pieteicās brālis, Linda domāja vārdu ar burtu P, jo Pērles dēļ tas bija iepaticies. Piedāvāja tēvam Pēteri. Lielas atsaucības nebija, un meklēšana turpinājās. Kad Linda darbā pateica, ka ies dekrētā, kolēģi prasīja, vai dēlu sauks par Dimantu. Daži vēl piedāvāja — Dzintars. Taču abi vecāki jau klusībā bija izlēmuši.

Katru reizi, piesakot Pērli pie ārsta, klausules otrā galā ir īss klusuma brīdis un reģistratore pārjautā, vai pareizi sapratusi. Lielākoties reakcijas ir pozitīvas: «Vai, cik skaists vārds!» Kādam mazo Belasovu vārdi, protams, varot šķist savādi, jo nav ierasti, taču Linda pārliecināti saka: «Man tie ļoti patīk, jo bērni ir mani lielākie dārgumi. Lielākais, ko var dot mīlestība.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu