Žurnāls: Izgāztā inde ceļmalās ir briesmīgs noziegums pret vidi • IR.lv

Žurnāls: Izgāztā inde ceļmalās ir briesmīgs noziegums pret vidi

1
Vietām ķīmiski izdedzinātā zāle ceļmalās redzama pat vairāku kilometru garumā — acīmredzot autocisterna braukusi ar atgrieztu krānu. Foto — VVD

Tonnām indīgā šķīduma, kuru maijā no automašīnas izlēja kopumā 20 vietās sešos Zemgales novados, ir briesmīgs noziegums pret vidi, žurnālam Ir saka ķīmiķe Jana Simanovska.

Policija pēc notikušā ir sākusi kriminālprocesu par būtiska kaitējuma radīšanu videi, cilvēku veselībai un saimnieciskajām interesēm. Par to draud pat četru gadu ilgs cietumsods. Un šajā gadījumā, kā rāda apstākļi, noziegums pret vidi pastrādāts apzināti, atbrīvojoties no ražošanas procesā radītajiem ķīmisko vielu pārpalikumiem.  Pagaidām vienīgais lietā apcietinātais ir autocisternas šoferis, kurš 24.maijā mēģināja bēgt no pastrādātā nozieguma vietas Emburgas apkārtnē.

Kas tad ir izgāztā inde laukmalēs? Ķīmiķe Simanovska žurnālam Ir skaidro, ka rūpnīcas Biolars ražošanas procesā radušies bīstamie atkritumi satur cianīda jonus. Valsts vides dienesta (VVD) pasūtīto analīžu rezultāti gan gaidāmi apmēram pēc nedēļas, bet jau var apstiprināt informāciju par divām šķīdumā esošām vielām – cianīda joniem un ketazīnu. Pēdējais ir farmaceitiska viela, ko lieto kā antibiotiku, skaidro Simanovska. Šī viela esot bīstama ūdens videi. Savukārt cianīda joni ir zilskābes sastāvdaļa – tā ir viena no visindīgākajām vielām.

Zilskābe pati dabā sadaloties, taču cianīda jonus saturošās vielas noārdīšanās ātrums esot atkarīgs no kopējās molekulas uzbūves, skaidro ķīmiķe. Ja cianīdjoni ir saistīti kādā organiskā savienojumā, tad pēc nonākšanas augsnē viela var noārdīties lēnāk un piesārņojums līdz ar to būs ilgstošs.

Par piesārņojuma nopietnību liecina vēl kāds fakts, jo apstiprina arī VVD, – indes skartajos augsnes paraugos ķīmiskā skābekļa patēriņš pārsniedzis normu 350 reižu! Pēc Simanovskas teiktā, ķīmiskā skābekļa patēriņš ir metode, ar kuru nosaka piesārņojumu ar organiskām vielām.

Lai arī pēc sakotnējām pārbaudēm viss liecina, ka indīgo atkritumu avots ir ķīmiskā rūpnīca Biolars, kur pārbaudē VVD fiksēja pārkāpumus atkritumu apsaimniekošanā, pati rūpnīca Ir noliedz saistību ar Zemgalē izlieto indi.

Ir noskaidroja, ka Biolars sadarbojas ar vairākām firmām bīstamo atkritumu apsaimniekošanā. Taču, kura firma vainojama vides indēšanā Zemgalē, pagaidām nav zināms – neviens neatzīstas un VVD klusē par firmu, lai gan dienestam esot informācija, ka šo kaitējumu nodarījis uzņēmums, kas apsaimnieko bīstamos atkritumus. Pret šo uzņēmumu arī vērsta VVD izmeklēšana, taču firmas nosaukumu dienests Ir neatklāj.

Ar Biolars bīstamo atkritumu apsaimniekošanā sadarbojas firma Corvus Company, kas Ir apgalvo, ka neviens viņu darbinieks neesot aizturēts. Firma BAO arī tā neesot, tāpat kā uzņēmums Eko osta, kas, pēc Biolars Juridiskā departamenta vadītāja Jēkaba Leiškalna teiktā, vispār nesadarbojoties ar Biolars, lai gan pats Biolars norādījis, ka sadarbojas ar šo firmu.

Ja esat žurnāla Ir abonents, visu rakstu lasiet šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

Sskaisle 13.06.2019. 07.09

Nu kā lai saka….kad jau visi tad visi…kāpēc visi drīkst un šie nedrīkst?

Kur tad pirms tam un kur pēc šī gadījuma atklāšanas ražotāji liek indes pārpalikumus? Kā ir citās ražotnēs? Valsts to kontrolē? Ja jā,tad kā?

Zzs partijbiedri – uzvārdus neatceros – taču dedzināja riepas, cik tur miljonus sodu uzlika – arī neatceros,firmu likvidēja, biznesu nē, sodu nemaksāja un nemaksās, pelna ar atkritumu ievešanu tā ka noskan – ne tā?

Vai tad ir jauni likumi,vai esošajos izmaiņas,kas patraucētu vai apgrūtinātu noziegumus pret vidi?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu