Rīgas skandāli • IR.lv

Rīgas skandāli

Raivis Vilūns

Kopš pašreizējās Rīgas domes ievēlēšanas KNAB ierosinājis piecus ar pašvaldību saistītus kriminālprocesus. Kopējā bilance pēdējos desmit gados ir iespaidīga — 27 lietas

Kamēr Rīgas domes deputāti svārstās starp sabrukušās koalīcijas lāpīšanu un ārkārtas vēlēšanām, Ir nolēma atgādināt šīs politiskās krīzes kriminālo fonu — pēdējā pusgada laikā ierosinātās KNAB izmeklēšanas. Kopumā tādas ir jau piecas, un vismaz četrās no tām tieši iesaistīti Rīgā valdošo partiju Saskaņa un Gods kalpot Rīgai biedri vai pietuvinātie. Skaļākās lietās apsaimniekoti miljoni, klusākajās kaitējums ir tikai daži tūkstoši, bet visi šie gadījumi liecina par sliktu pārvaldību pašvaldībā. Ir lūdza KNAB vadītāja vietnieci Inetu Cīruli īsi komentēt katras šīs lietas virzību.

Problēmu vēsture domē patiesībā ir sena. Kopš KNAB darba reāla sākuma 2003. gadā birojs ir izmeklējis 39 lietas, kas saistītas ar Rīgas domi vai tās uzņēmumiem. Kopš 2009. gada 1. jūlija, kad par Rīgas mēru kļuva saskaņietis Nils Ušakovs, izmeklētas 27 lietas — desmit no tām atrodas tiesā, piecas jau iztiesātas, sešas izbeigtas un viena nodota prokuratūrai. Piecās aktuālajās lietās izmeklēšana pilnā sparā turpinās.

Rīgas Satiksmes iepirkumi

Pagājušā gada novembrī KNAB sāka kriminālprocesu par iespējamu korupciju trijos Rīgas Satiksmes iepirkumos. Izmeklēšana notiek par 2013. gadā iepirktajiem Solaris autobusiem 75 miljonu eiro vērtībā un Škoda Electric trolejbusiem 131 miljona vērtībā, kā arī par 2016. gadā notikušo Škoda Transportation zemās grīdas tramvaju iepirkumu 62 miljonu vērtībā. Saistībā ar šo lietu decembrī atkāpās RS valde.

Aizdomās tiek turētas septiņas personas. Ar GKR saistītais uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks apcietinājumā pavadīja nedēļu. Februārī atbrīvoja RS iepirkumu daļas vadītāju Igoru Volkinšteinu un ilggadējo uzņēmuma vadītāju Leonu Bemhenu, kuram piemēroja 200 000 eiro lielu drošības naudu, kā arī uzņēmēju Edgaru Teterovski. Līdz aprīļa beigām nebrīvē sabija Škoda Transportation pārstāvis Vladislavs Kozaks. Pēc pusmiljona eiro drošības naudas iemaksāšanas aprīlī atbrīvoja arī uzņēmēju Māri Martinsonu. Uzņēmējai Elīnai Kokinai jau sākotnēji piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Ziemā kratīšanas notika toreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova un vicemēra Andra Amerika mājās un darbavietās, bet viņiem nav piemērots aizdomās turēto statuss.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu