«Puspudeles Mozeles vīns» • IR.lv

«Puspudeles Mozeles vīns»

Karthäuserhof
Inese Weiss, Vācijas un Luksemburgas vīnu zinātāja

Meklējot savu rīslingu starp viduslaiku ciematiem un pilīm

Nu jau desmit gadus mana dzīve rit starp Vāciju un Latviju, mans vīrs Herberts ir vācietis, un mūsu mājas atrodas pavisam tuvu pie Vācijas un Luksemburgas robežas, bet bizness katram savā valstī — es Baltijas valstīs un nu jau arī Krievijā pārstāvu lielāko Vācijas vīndarītavu kooperatīvu WeinAllianz, kas sastāv no astoņiem Vācijas vīnu reģioniem. Ikreiz, kad atgriežos no Latvijas, vīrs mani sagaida lidostā un mājupceļam nekad neizvēlas ērto bāni, bet vienmēr braucam gar Mozeli, jo viņš zina, cik ļoti esmu noilgojusies pēc Mozeles ielejas šarma.

Mozele ir slavenākais no Vācijas vīna reģioniem, savu nosaukumu ieguvis no līkumotās Mozeles upes. Lai arī šeit vīns tiek darīts no dažādām vīnogām, visslavenākā neapšaubāmi ir Rīslings (Riesling) — pēc manām domām, tā ir visu vīnogu karaliene, jo no šīm ogām darītais vīns var būt tik ļoti dažāds atkarībā no tā, kurā kalnā, kurā laukā audzis, un vēl neskaitāmām citām niansēm ceļā no vīnogulāja līdz glāzei.

Mozeles ieleja ir brīnumskaista jebkurā gadalaikā, bet vislabākais laiks doties iepazīt Mozeles vīna ceļu noteikti ir tad, kad vīnogulāji pilni gataviem ķekariem — apmēram no 25. augusta līdz 10. septembrim. Savukārt pēc 15. septembra vairs neviens savā vīna pagrabā nelaidīs, viss būs iztīrīts un izpucēts, viņiem tā ir svēta vieta, gluži kā baznīca!

Ceļā var doties gan ar automašīnu, gan velosipēdu, kājām un pat laivām. Ciematiņi seko cits citam, simtiem mazo vīndarītavu gaida viesus, tāpat arī naktsmītnes vienmēr gatavas uzņemt ceļotājus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu