Uz ANO! • IR.lv

Uz ANO!

Kristiāna Plāte. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Kristiāna Plāte (21) bija 11. klases skolniece, kad pirmoreiz devās uz Ārlietu ministriju ar ideju Latvijas dalībai ANO jauniešu forumā. Jūlijā viņa kopā ar valsts delegāciju tiešām dosies uz Ņujorku

Dzīvesprieka un apņēmības pilna Kristiāna Plāte (21) apsēžas pie brokastu kafijas tasītes Miera ielas hipsterīgajā Rocket Bean Roastery. Iepriekšējā vakarā atgriezusies no Igaunijas, kur tikās ar kaimiņvalsts ANO jauniešu delegātu programmas pārstāvi. Jūlijā jaunieši kopā ar savas valsts delegāciju dosies uz Ņujorku, kur notiks ANO augsta līmeņa politiskais forums.

Kristiāna sabiedriskajās organizācijās darbojas jau vairākus gadus, ir kluba Māja — jaunieši vienotai Eiropai valdes locekle. Viņa studē tiesības un diplomātiju Rīgas Juridiskajā augstskolā, palīdz Satversmes tiesā.

Tieši Kristiāna bija tā, kura pirms trim gadiem vērsās pie ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ar ierosinājumu Latviju iesaistīt ANO jauniešu organizācijā. Hei, Kristiāna, kāpēc Latvijas šajā organizācijā vēl nav, ārzemju draugi viņai bija vaicājuši. «Es sāku domāt — jā, kāpēc neesam? Mums tur jābūt!»

No ANO deklarētajiem 17 ilgtspējīgas attīstības mērķiem 2030. gadam Latvijai īpaši svarīgs ir divpadsmitais, kam sola pievērsties arī Kristiāna: padarīt pilsētas un apdzīvotas vietas iekļaujošas un drošas. Pašai personīgi Latvijas pārstāvei svarīgs šķiet 16. punkts: veicināt miermīlīgu un iekļaujošu sabiedrību, nodrošināt taisnīgas tiesas pieejamību visiem un izveidot efektīvas, atbildīgas un iekļaujošas institūcijas visos līmeņos. Izklausās tehnokrātiski? Kristiāna kā topošā juriste tā nedomā, jo katrs formālais uzstādījums paredz konkrētus risinājumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu