«Bardaks» čekas maisos? • IR.lv

«Bardaks» čekas maisos?

3
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Nacionālais arhīvs pēc VDK kartotēku pārbaudes apstiprina — žurnāls Ir pamatoti norādījis uz 700 kartīšu trūkumu. SAB atzīst «matemātisku kļūdu»

Latvijas Nacionālais arhīvs pēc mēnesi ilgas saņemto VDK dokumentu esības pārbaudes pirmdien paziņoja rezultātus — VDK aģentūras alfabētiskajā kartotēkā ir 7320 kartīšu. Tieši šādu skaitli maija sākumā norādīja žurnāls Ir, pēc visu kartīšu ievadīšanas Excel datubāzē atklājot, ka publiskotajos «čekas maisos» trūkst aptuveni 700 kartīšu salīdzinājumā ar oficiāli nosauktajiem skaitļiem. Pēc Ir publikācijas Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sāka dienesta pārbaudi, kas tagad noslēgusies ar kļūdas atzīšanu tā pakļautībā esošā Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) datos. Nav gan skaidrs, kā šī «matemātiskā kļūda» varēja rasties un kāpēc netika laikus atklāta.

«Matemātiska kļūda»

Nacionālais arhīvs savā pārbaudē uzskaitījis 7320 alfabētiskās kartītes un 2057 šķirkļus — kopā 9377 vienības. Šim skaitlim pieskaitot vēl 447 VDK aģentūras papildu kartotēkas kartītes, no TSDC saņemtas 9824 VDK dokumentu vienības, Ir apliecina arhīva direktore Māra Sprūdža. Pārbaudīta arī VDK statistiskā kartotēka ar 4141 vienību un izslēgto un iznīcināšanai paredzēto aģentūras kartīšu kolekcija ar 688 kartītēm.

Žurnāls Ir maija sākumā cēla trauksmi, ka internetā publiskotajā VDK alfabētiskajā kartotēkā ir stipri mazāk kartīšu, nekā jābūt pēc TSDC sniegtās informācijas. Trūka 700 kartīšu, ja par atskaites punktu ņem TSDC decembrī nosaukto kartīšu skaitu 7998. Starpība bija mērāma pat tūkstošos, ja salīdzina ar skaitli, ko TSDC nosauca medijiem novembrī pirms «čekas maisu» atvēršanas, — 10 612 kartītes. Vēl cits kartotēkas skaitlis —  9723 — parādījās oficiālajā pieņemšanas un nodošanas aktā, ko aprīļa beigās parakstījis SAB vadītājs, nododot fiziskās kartotēkas Nacionālajam arhīvam.

Jau Ir publikācijas brīdī TSDC atzina, ka skaitlis 10 612 esot «absolūta mistika», skaidrojot to ar cilvēcisku kļūdu. Kāpēc atšķīrās arī abi pārējie skaitļi un kurš ir patiess, tobrīd neviens nespēja komentēt. Pēc publikācijas SAB paziņoja par dienesta pārbaudes sākšanu un pirmdien informēja Ir par tās rezultātiem — secināts, ka TSDC pieļāvis «matemātisku kļūdu aprēķinos». SAB atzīst, ka, «sagatavojot informatīvo apkopojumu, kā arī nodošanas un pieņemšanas aktu, ir norādīta neprecīza informācija. Aprēķinus ir gatavojis TSDC, kas savu kļūdu ir atzinis un veiks nepieciešamos precizējumus».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu