Zemestrīces nebija • IR.lv

Zemestrīces nebija

Aivars Ozoliņš

Vēlētāji Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā, deva priekšroku zināmām un stabilām vērtībām. Kādi ir pieci galvenie vēlēšanu secinājumi?

Nākamais Eiropas Parlaments būs sadrumstalotāks, taču dažu prognozētais galēji labējo un antieiropas spēku apvērsums nav noticis — lielākās partiju grupas parlamentā paliks iepriekšējās. Taču šīs vēlēšanas izbeidz labēji centrisko un kreisi centrisko spēku dominēšanu EP. Savu pārstāvniecību būtiski palielinājuši liberāļi un zaļie. Pieaugusi arī labējo radikāļu ietekme, taču ne būtiski. Viņu uzvaras gājienu varētu būt apturējusi sen nepieredzēta Eiropas vēlētāju aktivitāte, kas arī Latvijā bija augstāka nekā iepriekšējās vēlēšanās. No Latvijas EP ievēlēti tie, kurus prognozēja, tomēr netrūkst arī pārsteigumu.

1. Aktivitāte

Vēlēšanu svarīgākā ziņa ir vēlētāju aktivitāte, kas bija augstākā pēdējo 20 gadu laikā — 50,5%. Iepriekšējās EP vēlēšanās 2014. gadā tā bija kritusies līdz vēsturiski viszemākajam līmenim — 42,6%. Galēji labējo draudi acīmredzot bija mobilizējuši tradicionāli centrisko, liberālo un konservatīvo atbalstītājus. Lielākais aktivitātes kāpums bija Spānijā (par 20,51%), Polijā (19,17%), Rumānijā (16,58%). Latvijā līdzdalība bija krietni zemāk nekā ES vidēji — 33,6% —, tomēr augstāka nekā iepriekšējās EP vēlēšanās (30%). Mazāka vēlētāju aktivitāte nekā iepriekšējās vēlēšanās bija astoņās ES valstīs — Beļģijā, Itālijā, Luksemburgā, Grieķijā, Maltā, Portugālē, Īrijā, Bulgārijā.

2. Sadrumstalotība

Divas tradicionāli lielākās partiju grupas arī nākamajā parlamentā būs lielākās, taču ir zaudējušas daļu mandātu — Eiropas Tautas partijas grupai, kurā strādāja četri Vienotības deputāti, būs 177 vietas (bija 216), Sociālistu un demokrātu grupai, kurā darbosies abi Saskaņas pārstāvji, būs 149 (bija 185). Pašlaik trešajai lielākajai Eiropas Konservatīvo un reformistu grupai, kurā būs abi NA deputāti, kritums no 77 līdz 62 mandātiem.

Būtiski pieaugs Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības deputātu skaits — no 69 līdz 107. Tajā strādās vienīgais no A/P ievēlētais deputāts. Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupai pieaugums no 52 līdz 69. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu