Vissmagākā kauja medicīnā • IR.lv

Vissmagākā kauja medicīnā

Profesors Edgars Sūna. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Baktēriju rezistences dēļ ik gadu mirst simtiem tūkstošu cilvēku, bet farmācijas bizness atsakās finansēt jaunu antibiotiku meklējumus. Taču zinātnieki turpina darbu — profesors Edgars Sūna ar Organiskās sintēzes institūta kolēģiem piedalās pat sešos starptautiskos pētījumos

Vislielākais drauds sabiedrības veselībai ir nevis kāda nāvējoša slimība, bet gan antibakteriālā rezistence. Par to jau pirms pieciem gadiem pavēstīja Pasaules Veselības organizācija un ANO, aicinot visu valstu līderus sadarboties cīņā pret šo jauno laiku sērgu. «Pašlaik tā ir pilnīgi visos reģionos un potenciāli var ietekmēt ikvienu cilvēku jebkurā valstī,» vēstīja ANO ziņojums. Tajā skaidrots, ka zināmas vismaz septiņas baktērijas, kuras nevar iznīcināt ar antibiotikām un kuras izraisa tādas izplatītas un bīstamas slimības kā asins saindēšanās, caureja, pneimonija un urīnceļu infekcijas. Pašlaik pasaulē rezistences dēļ mirst ap 700 tūkstošiem cilvēku gadā, bet zinātnieki lēš, ka 2050. gadā šis skaitlis sasniegs desmit miljonus.

Taču — kāds paradokss! — farmācijas industrija ir atteikusies finansēt jaunu antibiotiku meklējumus. Antibiotikas nedrīkst būt tik viegli pieejamas kā bezrecepšu zāles, ārstēšanās kurss parasti ilgst tikai piecas dienas. «Nekāds bizness no tā nesanāk,» paskaidro infektologs Uga Dumpis. 

Tāpēc ASV un Eiropā valstis kopā ar labdarības organizācijām veido īpašas programmas, kas līdzfinansē jaunu vielu iz-strādi. Eiropā tāda ir Innovative Medicines Initiative, kurā darbojas akselerators New Drugs for Bad Bugs jaunu antibiotisko vielu izstrādei. 

No astoņiem pašlaik finansētajiem šī akseleratora projektiem sešos kopā ar vairākiem sadarbības partneriem piedalās Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētnieki. «Eiropā mēs esam augstākajā līgā,» pārliecinoši saka Edgars Sūna, kas institūtā vada Organiskās sintēzes perspektīvo tehnoloģiju laboratoriju. Latvijā neviens cits labāk par šīs laboratorijas pētniekiem nezinot, vai iemācīsimies cīnīties ar antibakteriālo rezistenci.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu