Var lepoties ar drosmi • IR.lv

Var lepoties ar drosmi

1
Jesika Aro. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Krievijas troļļu uzbrukumi nav atturējuši somu žurnālisti Jesiku Aro no viņu darbības izmeklēšanas, un daži žurnālistes vajātāji tagad Somijā ir notiesāti

Sveicieni no Dohas, ienākot restorānā Niklāvs Vecrīgā, saka Jesika Aro, somu sabiedriskā medija YLE žurnāliste, kura kļuvusi par vienu no pasaulē pazīstamākajiem Krievijas interneta troļļu uzbrukumu mērķiem. Viņas Facebook lapā redzams, ka tikko kā bijusi Katarā, neilgi pirms tam Vašingtonā — visā pasaulē grib dzirdēt viņas vienlīdz pamācošo un satraucošo stāstu par Kremļa gatavību pavērst savas interneta ordas pret rietumvalstu demokrātijām un arī atsevišķiem indivīdiem, kas traucē viņiem sasniegt savus politiskos mērķus. Rīgā viņa ieradusies, lai piedalītos Baltijas Mediju izcilības centra organizētā diskusijā par dezinformācijas apkarošanu.

Aro stāsts sākās 2014. gadā, kad viņa bija, iespējams, pirmā Rietumu žurnāliste, kura sāka interesēties par Krievijas propagandas izplatīšanu internetā ar anonīmu, nereti automatizētu Twitter un Facebook kontu palīdzību. Uzbrukumi Aro sākās drīz pēc tam, kad žurnāliste ievietoja Facebook aicinājumu atsaukties cilvēkiem, kas saskārušies ar Krievijas propagandu internetā, un kļuva par niknu ofensīvu pēc viņas 2015. gada ziemā publicētā raksta par «troļļu fabriku» Sanktpēterburgā, kur cilvēki tiek pieņemti darbā, lai ražotu Kremlim vajadzīgo saturu internetam. Par Aro sociālajos tīklos tika izplatīti vairāki simti rakstu, video un mēmes, kuros viņa nosaukta par NATO aģenti, narkodīleri un m**ku, taču mobings neaprobežojās ar virtuālo vidi. Viņa saņēma nosodošu īsziņu, kurā kāds parakstījās kā viņas jau 20 gadus mirušais tēvs, un telefona zvanu no Ukrainas, kurā bija dzirdama šaušana.

Ar nožēlu Aro jāatzīst, ka šīm metodēm ir atdeve. «Troļļiem ir reāla ietekme,» viņa saka. «Viņi ir ietekmējuši daudzus somus.» Ir cilvēki, kuri saprot, ka tā ir propaganda, tomēr citi kļūst par propagandas izplatītājiem vai arī nobīstas izteikt savu viedokli. «Viņi ir daļēji iznīcinājuši somu vārda brīvību.» Pagājuši pieci gadi kopš pirmajiem rakstiem, bet par Aro turpina izplatīt melus un izdomājumus, lai iznīcinātu viņas reputāciju. «Ir daudzi cilvēki Somijā, kuri uzskata, ka troļļi neeksistē,» viņa ar zināmu rūgtumu saka, «un ka vienīgā vieta, kur tie atrodami, ir mana iztēle.»

Visvieglāk ietekmējami ir cilvēki, kuri pavada daudz laika sociālajos tīklos un nonāk vidē, kurā meli un sazvērestības teorijas tiek bieži atkārtotas. «Viņi iet dziļāk un dziļāk un kļūst aizvien radikālāki.» Otra ietekmējamā grupa ir galēji labējā spārna atbalstītāji, arī politiķi, kuri labprāt notic Krievijā saražotām sazvērestības teorijām. Uzbrukumi Aro atrodami tajās pašās mājaslapās, kuras izplata rasismu un islamofobiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu