Nākotnē • IR.lv

Nākotnē

Nellija Ločmele

Maijs šogad atšķiras ne tikai ar ziemīgu temperatūru, kas aizkodusi ziedus, bet arī divām būtiskām izvēlēm, kas jāizdara Latvijas nākotnes labad. Mums jāievēlē Eiropas Parlaments, bet Saeimai jāizraugās Valsts prezidents nākamajiem četriem gadiem.

Prezidenta kandidātu izvirzīšanai vēl ir dažas dienas, taču galveno intrigu jau atšķetinājis  Raimonds Vējonis, šonedēļ paziņodams, ka nepretendēs uz otro termiņu. Vai koalīcijas virzītais Egils Levits tiešām paliks vienīgais kandidāts?

Domājot par EP vēlēšanām, iesaku šajā numurā izlasīt vācu un britu žurnālistu pētījumu, kā Kremlis drupina Eiropu, iebarojot radikālo partiju politiķus un tad šos «noderīgos idiotus» izmantojot saviem mērķiem. Maskavas varas gaiteņos noplūduši e-pasti izgaismo Kremļa kontrolētu Bundestāga deputātu no AfD. Vai varam būt droši, ka arī Latvijā kādiem politiķiem nav pieāķēti līdzīgi Kremļa diegi? Drīzāk droši, ka neesam izņēmums Kremļa spēlēs. Kamēr gaismā nav nākuši slepeni pierādījumi, atliek uzmanīgi vērtēt politiķu vārdus un darbus — no tiem daudz kas top skaidrs.

Reizēm pat slepenu pierādījumu publiskošana vēl nesniedz skaidrību. Tā nupat notiek ar čekas maisiem. Vairāku mēnešu garumā pēc VDK aģentu publiskošanas Ir veidoja elektronisku datubāzi par kartotēkām. Nu esam nonākuši pie pārsteidzoša secinājuma: publicēto kartīšu apjoms izrādās daudz mazāks, nekā solīja oficiālie skaitļi. Kā tas var būt? Vai daļa kartīšu nav publicēta? Izklausās pilnīgi neticami, ka 28 gados kopš VDK arhīvu pārņemšanas neatkarīgās Latvijas iestādes nav spējušas precīzi saskaitīt aģentu kartotēku, bet šobrīd atbildīgie rausta plecus. Turpināsim prasīt atbildes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu