Kapu tramvajs galapunktā • IR.lv

Kapu tramvajs galapunktā

Aivars Ozoliņš

Līguma laušana ar Rīgas Satiksmi novērsīs 97 miljonu izšķērdēšanu

Finansējuma apturēšanai Skanstes tramvaja līnijas projektam vajadzētu kļūt par pavērsienu no līdz šim koptās oligarhiski mafiozās tiesiskuma interpretācijas, ka, «ja nav cietumā, var godīgi zagt», uz veselajā saprātā balstītu tiesiskuma izpratni. Tiesas spriedumam vienmēr jābūt likumpārkāpuma vienīgajam apstiprinājumam, taču starp «notiesāts» un «godīgs» ir virkne citādu vērtējumu, un tie katrā ziņā jāņem vērā, kad ir runa par valsts un pašvaldību rīcību ar nodokļu maksātāju naudu.

Šādus vērtējumus Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ņēma vērā, vispirms pērn decembrī apturēdama Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma maksājumus Skanstes tramvaja projektā, tad pagājušonedēļ nolemdama lauzt līgumu ar projekta īstenotāju Rīgas Satiksmi.

CFLA savu lēmumu pamatoja ar daudzajiem skandāliem šajā pašvaldības uzņēmumā, piemēram, KNAB sāktajām lietām par iespējamo krāpniecību iepirkumu konkursos, auditorfirmas ziņojumu par naudas izsaimniekošanu, Konkurences padomes 2,4 miljonu sodu RS par «nanoūdens lietu». Aģentūra uzskata, ka ir pārkāpts noteikums, ka nedrīkst būt «pat mazāko aizdomu» par korupciju, krāpšanu un sarunātiem iepirkumu konkursiem uzņēmumā, kurā iegulda ES fondu līdzekļus. «Rīgas Satiksmes korupcijas, termiņu un finanšu situācijas riski ir bijuši pārāk lieli, lai šo projektu turpinātu,» secina CFLA direktors Mārtiņš Brencis.

Tādi paši kritēriji būtu jāpiemēro visiem nodokļu maksātāju finansētajiem projektiem, ne tikai tiem, kuriem ir ES fondu līdzfinansējums. Tomēr jāuzsver, ka šajā gadījumā aģentūra paglāba no izšķērdēšanas tieši Latvijas nodokļu maksātāju naudu. 66 no 97 miljoniem projektam nāktu no Latvijas valsts budžeta (27 miljoni — no RS, tātad rīdzinieku naudas), un tikai pēc visu izdevumu deklarēšanas valsts varētu tos atgūt no Kohēzijas fonda. CFLA secināja, ka esot ļoti liels risks, ka Eiropas Komisija šos miljonus Latvijai neatmaksātu un «mēs šo naudu zaudētu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu