Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Jauns prezidents Ukrainā

Ukrainas komiķis Volodimirs Zelenskis svētdien uzvarēja Ukrainas prezidenta vēlēšanās — par viņu balsoja 73% vēlētāju. Līdzšinējais prezidents Petro Porošenko saņēma tikai 25% balsu. Porošenko pēc vēlēšanām paziņoja, ka politikā nepieredzējušā Zelenska uzvara nozīmē Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzvaru. Savukārt Kremlis pirmdien nesteidzās apsveikt Zelenski ar uzvaru. Zelenskis attiecībās ar Krieviju sola restartēt Minskas sarunu procesu par Austrumukrainu. Viņš par pirmo darāmo uzskata panākt visu Ukrainas ieslodzīto atbrīvošanu no Krievijas cietumiem.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida pagājušajā nedēļā Maskavā atklāja atjaunoto Igaunijas vēstniecību un tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Valstu vadītāji apsprieda divpusējās attiecības un ekonomisko sadarbību. Tā kā pirms tikšanās Maskavā Tallina nesniedza informāciju, kādus jautājumus plānots apspriest, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs aicināja Igauniju saskaņot rīcību un uzmanīgi izturēties pret dialogu ar Maskavu.

Savstarpēji koordinētus pašnāvnieku teroristu sprādzienus svētdien trijās Šrilankas katoļu baznīcās un trijās viesnīcās sarīkoja vietējais radikālais islāmistu grupējums, pirmdien paziņoja varas iestādes. Upuru skaits otrdien sasniedza 310, viņu vidū ir vairāki desmiti ārzemnieku. Vairāk nekā 500 cilvēku guva ievainojumus. No pirmdienas pusnakts Šrilankā izsludināts ārkārtas stāvoklis. Saistībā ar sprādzieniem aizturēti 40 cilvēki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu