Sāks pārbaudi Rīgas Kartē • IR.lv

Sāks pārbaudi Rīgas Kartē

1
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Pēc Ir publikācijas Naudas pumpis pagājušajā nedēļā, kurā atklājās būtiskas nesakritības starp Rīgas Satiksmes datiem par Rīgas Kartei samaksāto naudu un paša uzņēmuma deklarēto informāciju, RS pagaidu valdes loceklis Jānis Meirāns paziņoja — pašvaldības kapitālsabiedrība piesaistīs ekspertus, kas izvērtēs sadarbību ar kopuzņēmumu Rīgas Karte. Uzņēmums grib pārliecināties, vai regulārajos maksājumos, ko RS pārskaita par e-talonu sistēmu un citiem pakalpojumiem, nav izveidoti kādi mākslīgi sadārdzinājumi.

Pēc RS datiem, no 2008. līdz 2018. gadam Rīgas Kartei par pakalpojumiem samaksāti 216 miljoni eiro ar PVN jeb 179 miljoni bez nodokļa. Šī summa ir daudz lielāka nekā Rīgas Kartes regulāri publiskotais apgrozījums — starpība ir 21,6 miljoni eiro. Par to, kāpēc RS izmaksas ir lielākas un kur šī nauda īsti palikusi, sākotnēji skaidrību nespēja sniegt neviens no uzņēmumiem.

Jau pēc Ir publikācijas Rīgas Kartes sabiedrisko attiecību pārstāvis šo nesakritību skaidroja ar žurnālistu neprofesionalitāti grāmatvedības datu salīdzināšanā — starpība rodoties, jo Rīgas Kartes apgrozījuma datos neesot iekļauts RS apmaksātais līzings, kas parādās bilancē.

Taču šie skaidrojumi ir pretrunā ar informāciju, ko Ir klātienes intervijā iepriekš sniedza Rīgas Kartes vadītājs Ēriks Morizūrs. Tieši viņš uz jautājumiem par RS veikto maksājumu apmēru paziņoja, ka šie skaitļi nevar būt patiesi, un ieteica salīdzināt tos ar Rīgas Kartes apgrozījuma datiem. «Apskatieties, kāds ir mūsu apgrozījums! 2017. gadā tas bija 21,5 miljoni. 2018. gadā būs līdzīgi, varbūt pietuvosimies 22 miljoniem. Nav iespējams, ka esam saņēmuši 27,7 miljonus,» sacīja Morizūrs. Jāpaskaidro, ka šādu summu atklāja Ernst & Young audits, pēc kura datiem, RS pērn pārskaitījusi Rīgas Kartei 27,7 miljonus eiro. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu