Nemirstošs bizness • IR.lv

Nemirstošs bizness

Valdis Porietis, Valpor īpašnieks. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Alberte

Valpor ir lielākais granīta apstrādātājs un vairumtirgotājs Vidzemē, pirms pāris gadiem sāka eksportu uz Igauniju. Vasarās uzņēmums pelna ar kapakmeņiem, bet šopavasar rekonstruē detaļas Cesvaines pilij

Gulbītis. Tik cēli un mīļi sauc vietu, kur atrodas Valpor ražotne. Gulbītis ir apmēram 15 km attālumā no Gulbenes: neliels, bet glīts Jaungulbenes stūris. Atrast Valpor ir viegli, jau no tālienes ražotnes pagalmā redzami kapakmeņi. Tiem blakus krāvumi ar kapu apmalēm. Viss pagalms ir pilns ar prāviem, neregulāras formas laukakmens klučiem. «Tas ir Cesvaines pils zelminim!» paskaidro uzņēmuma īpašnieks Valdis Porietis un azartiski iepazīstina ar zelmiņa sastāvdaļām. Zelminis ir tas pats, kas frontons: dekoratīvs elements virs durvīm vai loga. 

2002. gadā Cesvaines pilī bija ugunsgrēks un akmens detaļas cieta no karstuma un aukstā ūdens, tāpēc nu plaisā un drūp kā cepumi. Valpor saņēma piedāvājumu izgatavot jaunas: Valdis sameklēja speciālistu, kurš visas oriģinālās detaļas pārmērīja un pārzīmēja, jo 19. gadsimta arhitektūras rasējumi, protams, nebija saglabājušies. «Apbrīnojami, kā tolaik cilvēki cēla pilis! Nebija tādas tehnikas kā tagad. To zēnu priekšā cepuri nost!» saka Valdis un ieved savā ražotnē, kur liela ripa, ūdenim šļakstot, griež granīta plāksni. Tērauda ripa ar dimanta segmentiem nopirkta Austrijā un, lai arī tapusi 1985. gadā, darbojas perfekti.

Otrā ražotnes telpā strādā mazāka ripa, kas sagarina nelielas granīta detaļas, blakus telpā virsmas pucē liela, apaļa birste — pulētājs. Kapličas klusums ir gravēšanas darbnīcā, jo tajā visvairāk darba ir vasarā, kad cilvēki vēlas uzstādīt kapakmeņus. «Skujiņas un bērza zari, kāda dzejas rinda,» Valdis stāsta, kā latvieši vēlas izdaiļot savus kapakmeņus. Klientus Valdis pieņem pats un parasti tērpies kombinezonā, jo ikdienā palīdz ražotnē. Pamatdarbs gan viņam ir turēt roku uz pulsa trijās Valpor filiālēs: Smiltenē, Valmierā un Alūksnē. Tajās nenotiek akmens apstrāde, bet tikai kapakmeņu pasūtīšana.

Nejaušība no augšas

Valpor nosaukums radies no uzņēmuma īpašnieka vārda un uzvārda sākuma burtiem, un kā SIA darbojas jau divdesmit vienu gadu. «No turienes man tā ideja,» Valdis rāda ar pirkstu uz augšu. Nekā citādi kā par likteni to saukt nevarot, jo pats nekad nebūtu iedomājies, ka varētu strādāt ar granītu vai laukakmeni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu