Klusā dziļumā • IR.lv

Klusā dziļumā

Milenas Savkinas neredzīgā Tāsīte ir maiga kā bērza mizas plānā virskārtiņa. Viņa redz ar rokām un sirdi. Foto — Džeina Saulīte
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Režisora Viestura Roziņa Daugavpils teātrī iestudētajā izrādē Kliedzēji redz ar dzirdi un klausās ar acīm

Nevaru vien beigt atkārtot: brauciet uz Daugavpili! Drūmā Vienības nama teātra pusē, īpaši eksperimentālajā spēles laukumā, notiek brīnišķīgas lietas. Teātra mākslinieciskais vadītājs Oļegs Šapošņikovs šajā telpā ļauj izpausties jaunajiem režisoriem, un man nav nācies vilties šeit iestudētajās izrādēs.

Meža skaņas ainava

Viesturs Roziņš kopā ar dramaturģi Ludmilu Roziņu rakstnieka Jāņa Klīdzeja romāna Sniegi notikumus sakoncentrējis spraigā pusotras stundas darbībā. Sižets redzēts Jāņa Streiča filmā Likteņdzirnas: Eduks, uzzinājis, ka ir uz nāvi slims un dakteri viņam atlaiduši tikai pusgadu dzīvošanai, atsakās ārstēties, bet kopā ar bērnības draudzeni Tāsīti un ceļā sastapto klejojošo muzikantu Ruduku svin dzīvi. 

Tikai Daugavpils variantā Mihaila Abramova atveidotais Eduks, neredzīgā meitene Tāsīte Milenas Savkinas tēlojumā un Ruduks, ko spēlē Agris Krapivņickis, kurš vēl tikai beigs Kultūras akadēmijas aktierkursu, nav pārcelti mūsdienās, bet atstāti, kur bijuši, — dabā. Jo daba un mežs ir vēl viena svarīga darbības persona. 

Nebūtu varējusi iedomāties, ka, raugoties uz apmēram trīsreiz trīs metru laukumiņu, sajutīšu mežu ar visām tā skaņām, krāsām un smaržām. Tāsīte aicina Eduku mežā izkliegt savas sāpes, jo pati palaikam sarunājoties ar kokiem. Egle bēdājas — aktrise Kristīne Vainšteina egļuzaļā kleitā (scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Valters Kristbergs) grūši pūš, bērzs — Egils Viļumovs — zuzina par matiem zaļiem, zaļiem matiem, apse — Zanda Mankopa — satrūkstas no mazākā pieskāriena, dreb un valšķīgi birdina vārdus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu