Korupcijas tīkls tiesās • IR.lv

Korupcijas tīkls tiesās

2
Juristus un daļu plašākas sabiedrības ir samulsinājis un pārsteidzis tas, cik iespaidīgi un skaļi notika tiesnešu aizturēšana — uz tiesu viņi tika vesti, saslēgti rokudzelžos, un pārsteidzoša bija arī prasība lielākajai daļai aizturēto piemērot apcietinājumu. Foto — Paulius Peleckis, Fotobankas
Ovidijs Lukošus, IQ, speciāli Ir

Aizdomas vērstas pret astoņiem tiesnešiem, virkni advokātu un politiķu — skaļais korupcijas skandāls Lietuvā pieņemas spēkā, un aizturēto skaits jau pārsniedzis 30. Vai likumsargiem lielo operāciju nācās sasteigt, jo kāds advokāts savā portfelī uzgāja noklausīšanās ierīci?

Desmit dienas pēc skaļās aizturēšanas tiešneši 1. martā no apcietinājuma tika atbrīvoti, taču turpinājās citu personu aresti saistībā ar milzīgo korupcijas skandālu, kas satricinājis visu Lietuvu.

20. februārī prezidente Daļa Grībaus-kaite parakstīja dekrētu, apmierinot ģenerālprokurora Evalda Pašiļa lūgumu apcietināt astoņus tiesnešus vai citādi ierobežot viņu brīvību un apturēt amata pilnvaras. Drīz vien tika aizturētas 26 personas — to vidū astoņi tiesneši un pieci advokāti. Tiesa tūlīt atļāva piecus no astoņiem tiesnešiem paturēt apcietinājumā, bet citiem tika piemēroti maigāki drošības līdzekļi. Tagad šajā lietā aizturēto personu skaits sasniedzis jau 34.

Viens no slavenākajiem aizdomās turētajiem ir Druskininku pilsētas mērs Ričards Maļinausks — populārs vietējais politiķis, kurš izslavēts ar savu stingro roku un kuru no aresta, visticamāk, paglāba tikai tobrīd notiekošā pašvaldību vēlēšanu kampaņa, kuras laikā kandidāti bauda tiesisko neaizskaramību. Neraugoties uz nopietnajām aizdomām, 3. marta vēlēšanās Maļinausks tika pie vieglas uzvaras jau pirmajā balsošanas kārtā.

Aizdomās par dažādām koruptīvām darbībām — kukuļņemšanu, tirgošanos ar ietekmi, uzpirkšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu — tiek turēti trīs Apelācijas tiesas tiesneši Viktors Kažis, Konstantins Gurins un Valdimars Bavējans, Augstākās tiesas tiesnesis Egidijs Laužiks, Viļņas Apgabaltiesas tiesnesis Henrihs Jaglinskis, Viļņas Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Arūns Kaminsks, Reģionu administratīvās apgabaltiesas Kauņas palātas tiesnesis Gintars Čekanausks un Viļņas pilsētas iecirkņa tiesas tiesnesis Roberts Rainis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu