Ofseta sarunbiedri • IR.lv

Ofseta sarunbiedri

Sandra Šarlote Šomase, SIA Dardedze hologrāfija pārdošanas direktore. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Uzņēmums Dardedze hologrāfija pirms 24 gadiem aizsākās ar hologrammu ražošanu, bet tagad lielāko daļu apgrozījuma veido ārzemju partneru pasūtītās grāmatas. Latviešu uzņēmuma darba valodas tagad ir angļu, norvēģu un dāņu

Mēs to saucam par mūsu miljonu mašīnīti. Modernākā ofseta drukāšanas iekārta, maksāja vairāk nekā 800 000 eiro. Visas papildu lietas, krāsas beigās veidoja to miljonu — uzņēmuma Dardedze hologrāfija pārdošanas direktore Sandra Šarlote Šomase ved ekskursijā.

Atrodamies vienā no trim tipogrāfijas angāriem industriālajā parkā netālu no Dienvidu tilta Rīgā. «Miljonu mašīnīte» Komori GL29 +C mūsu viesošanās brīdī ir nodrukājusi zviedru skolēnu darba burtnīcu ar uzdevumiem. Ātri žūstošas UV krāsas uzreiz ļauj papīra loksnēm veikt tā dēvēto pēcapstrādi — griešanu, locīšanu, skavošanu, līmēšanu. Strādājot ar vecākām tipogrāfijas mašīnām, būtu jāgaida 24 stundas, līdz krāsa nožūst un klients var saņemt pasūtījumu.

«Zviedri jau sāk gatavoties nākamajam mācību gadam, pašlaik tiek drukāti mācību līdzekļu «pilotprojekti», vasarā nāks lielās tirāžas skolas sezonai,» komentē Sandra. Dardedze hologrāfija sadarbojas arī ar pasūtītājiem Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Dānijā. Eksports šobrīd veido 70% no apgrozījuma.

Cīņai ar viltojumiem

Jaunā iespiedmašīna nopirkta par riska kapitāla investīcijām, kas jāatdod piecu gadu laikā. Lielākās cerības ar to saistās nevis grāmatu iespiešanas, bet reklāmas laukā. «Bukleti, brošūras, plakāti,» uzskaita pārdošanas direktore. «Izvērtējām, ka ar esošo tehnisko parku to nevaram izdarīt, jāaizņem nākamais līmenis. Izvēlējāmies atbilstošu iespiedmašīnu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu