Gints Neimanis, pašapkalpošanās vitrīnas ierīkotājs • IR.lv

Gints Neimanis, pašapkalpošanās vitrīnas ierīkotājs

«Audzējam komerciālās šķirnes, ļoti populārs ir ‘Auksis’, tas jau iztirgots. Tagad vitrīnā ir ‘Ligol’, ‘Lobo’, ‘Belorusskoje Maļinovoje’, ‘Antej’, ‘Sinap Orlovskij’. Izvēle ir,» priecājas Gints Neimanis. Foto — Laura Akmentiņa, Vidzemes Televīzija
Ieva Puķe

Rekur telefonā ir lietotne Kasa! Lampas varu ar Wi-Fi starpniecību attālināti ieslēgt un izslēgt, Gints Neimanis rāda, sēdēdams Rīgas kafejnīcā. Novembra beigās viņš lauku mājās Rīvēnos pie Dikļiem ceļa malā ierīkoja ābolu pārdošanas vitrīnu. Privātveikals Jelgavā atdeva par brīvu, ierīce bija sabojājusies. «Viss ģeniālais ir vienkāršs. No mājas izvilkts kabelis, vitrīnā deg vecā kvēlspuldze, kas izdala siltumu. Kad spīd saule, spuldzi izslēdzu. Vienu nakti Dikļos bija mīnus 20 grādu, tad vitrīnā bija mīnus viens. Pilnīgi okei!»

Blakus vitrīnai nolicis arī saplākšņa ābolu, apvilcis ar spuldzīšu virteni. «Tēvs divos naktī bija piefiksējis, ka baļķvedējs ir piestājis. Cilvēks strādā, acīmredzot grib kaut ko uzgrauzt.» Rīvēni atrodas sīkā Kocēnu—Mazbrenguļu ceļa malā, bet tas iziet uz Valmieras—Limbažu šoseju. Divu kilometru attālumā ir Dikļu pils. Taču daudzi tagad brauc ekskursijās tieši uz Rīvēnu vitrīnu.

Agronoms Gints Neimanis vecāku mājās kopš 2000. gada iekopis 10 ha ābeļu stādījumu, vada augļkopības kooperatīvu Zelta ābele, kura biedri ir visā Latvijā.

Neparastākas aktivitātes Rīvēnos sākās pagājušajā vasarā. «Laba raža, sapratām, ka paši nepaspēsim salasīt, piedāvājām pašlasīšanu,» stāsta Gints. «Cenu uzlikām simbolisku, nesvērām. Visi bija priecīgi!» Ar ziņu par to feisbukā dalījās ap 3000 cilvēku. Atbraucis pat bijušais Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis, kura vecāki ir no Valmieras. «Viņš gatavojās priekšvēlēšanu kampaņai, teica: tev tik daudz Share, manam labākajam sižetam bija tikai kādas 50. Arī ziemā vairāki, kas bijuši pašlasīšanā, atgriezās pirkt ābolus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu