Budžetietilpīgi procesi • IR.lv

Budžetietilpīgi procesi

20
Ramona Petraviča. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle, Aivars Ozoliņš

Prioritāte ir cilvēki, nevis betons — jaunā labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV) sāk ar algu paaugstināšanu sociālās aprūpes darbiniekiem

Labklājības ministre ir vienīgā jaunajā valdībā, kura saglabājusi arī Saeimas deputātes mandātu, un abus darbus apvienot laikam nav viegli. Ministre divas reizes pārcēla interviju — no sākotnēji sarunātā 25. janvāra tā aizbīdījās līdz 7. februārim.

Kad beidzot satikāmies, lai iztaujātu par viņas plāniem, kā samazinās nevienlīdzību un nodrošinās sociālo taisnīgumu Latvijā, ministre arvien uzstāja, ka pārmetumi par minimālās un pat, iespējams, aplokšņu algas maksāšanu viņas vīra uzņēmuma darbiniekiem Saldū esot politiska vēršanās pret jauno valdību, kurā viņa izraudzīta par «vājāko posmu» tāpēc, ka ir sieviete. Tomēr Petraviča uzskata, ka Stambulas konvencija Latvijai nav jāratificē.  

Kāpēc esat tieši labklājības ministre?
Mūsu partijai bija piešķirtas trīs ministrijas. Es sevi īsti neredzu iekšlietu ministra krēslā, un Ekonomikas ministrija arī ir diezgan smaga… Lai gan es pat teiktu, ka Labklājības ministrija ir pati smagākā. Jau savā priekšvēlēšanu programmā biju rakstījusi, ka mana vīzija ir redzēt Latviju Eiropas bagātāko valstu vidū. Protams, līdz tam ir ļoti tāls ceļš ejams. Esmu priekšvēlēšanu programmā pieskārusies gan pensionāru jautājumiem, gan ģimenēm ar bērniem. Līdz ar to šī ir tāda joma, kurā ir ļoti daudz neatliekamu darbu. Bet visi, protams, ir ļoti budžetietilpīgi procesi.

Kas jums ir svarīgākie jautājumi?
Valdības veidošanas process ir aizkavējies, tāpēc šis būs tehniskais budžets — jaunām politikām nebūs vietas. Bet, neskatoties uz to, man ir savas prioritātes. Viena no galvenajām ir algu celšana valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem. Gribu šajā gadā tās paaugstināt par 30% un turpmāko divu gadu laikā katru gadu par 10%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu