Pragmatiski par debesīm • IR.lv

Pragmatiski par debesīm

No kreisās: Pauls Cālītis un Vilmants Mažons, SIA Air Baltic Training vadītāji. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

airBaltic kapteiņi Pauls Cālītis un Vilmants Mažons 2010. gadā atvēra mācību skolu aviācijas profesionāļiem. Pērn airBaltic Training ir pamanīts kā veiksmīgs eksporta uzņēmums, bet jaunā pilotu programma palielina izredzes apgūt sapņu profesiju pašmāju censoņiem

Te jau ir sagatavota vieta A220 simulatoram, esam nopietnā izpētes procesā, lai to nopirktu. Šim lidmašīnas tipam visā pasaulē ir uzbūvēti tikai astoņi simulatori. Divi ir Eiropā — Frankfurtē un Cīrihē, mums būs trešais. Pauls Cālītis, to stāstīdams, rāda uz tukšu laukumu ēkā, kam jau ierīkotas komunikācijas. Mācībām domātā lidmašīnas pilota kabīne, kurā treniņu nolūkā tiks imitēti lidojumi, precīzi līdzināsies īstai. airBaltic piloti, kas šobrīd brauc uz mācību centru Frankfurtē, pēc gada varēs mācīties tepat Rīgā. Mērķis ir apkalpot arī citas aviokompānijas.

Cālītim, pieredzējušam lidotājam, instruktoram un ilggadīgam airBaltic kapteinim, ar nelielo betonēto telpas stūrīti saistās ne tikai savas aviosabiedrības izaugsme, bet arī personīgās ambīcijas uzņēmējdarbībā. 1993. gadā pārcēlies uz tēva dzimto Latviju, jaunais latvietis, kam bija Kanādā iegūta komerciālās aviācijas pilota licence, darba mūžu saistīja ar 1995. gadā dibināto airBaltic. Viņš ir izaudzis par uzņēmuma viceprezidentu. Taču ar to profesionālās ambīcijas vēl nebija izsmeltas. 2010. gadā viņš bija viens no iniciatoriem, nodibinot AS Air Baltic Corporation meitasuzņēmumu — pilotu, stjuartu un dažādu profesiju lidostas darbinieku mācību centru airBaltic Training. Tā tapšana nebūtu iedomājama bez kolēģa Vilmanta Mažona, kurš ir arī uzņēmuma izpilddirektors.

Lietuvā dzimušais Mažons arī ir pieredzējis airBaltic kapteinis un viceprezidents. Strādā administratīvu darbu, bet joprojām arī lido.

80% — eksports

«Galvenais darba zirgs mums pašlaik ir Boeing 737 Classic simulators,» Pauls Cālītis vērš skatu uz mirdzoši balto kapsulu — pilota kabīnes modeli, kas jau atrodas angārā. Tas spēj imitēt īstas lidmašīnas kustību trajektorijas, monitori logu vietā virtuālajā realitātē rāda skrejceļu, mākoņus, dažādus laikapstākļus. Uzņēmuma dibināšanas brīdī Boeing lidmašīnas dominējušas airBaltic flotē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu