ASV un Krievija pārtrauc līgumu par vidējās un tuvās darbības rādiusa raķešu likvidāciju • IR.lv

ASV un Krievija pārtrauc līgumu par vidējās un tuvās darbības rādiusa raķešu likvidāciju

2
Aktīvisti Berlīnē protestē pret ASV un Krievijas izstāšanos no līguma par kodolraķešu ierobežošanu. Foto: Omer Messinger/ZUMA Wire/Scanpix

Dienu pēc tam, kad ASV bija paziņojušas par izstāšanos no 1987. gadā Vašingtonā, vēl aukstā kara laikā, parakstītā līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju, sestdien par to paziņoja arī Krievija.

“Mēs rīkosimies šādi. Mūsu atbilde būs spoguļveida. Amerikāņu partneri paziņoja, ka viņi pārtrauc savu līdzdalību līgumā, un mēs arī to apturam. Viņi paziņoja par to, ka nodarbojas ar zinātniskās pētniecības un konstruktora darbiem, arī mēs darīsim to pašu,” sestdien tikšanās laikā ar ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un aizsardzības ministru Sergeju Šoigu paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Viņš abām ministrijām uzdeva pārtraukt iniciēt jaunas sarunas par līgumu.

Putins pavēstīja, ka Krievija neizvietos citos pasaules reģionos vidēja un tuva darbības rādiusa ieročus, kamēr tur neparādīsies līdzīgi ASV ieroči. Tāpat viņš norādīja, ka Krievijai, gatavojot atbildes pasākumus uz ASV izstāšanos no līguma, nevajag iesaistīties dārgā bruņošanās sacensībā.

ASV piektdien paziņoja, ka izstājas no līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), jo Krievija to nepārtraukti pārkāpj. “Rīt Savienotās Valstis aptur savas saistības saskaņā ar INF līgumu un sāk izstāšanās procedūru no INF līguma, kas tiks pabeigta sešu mēnešu laikā, ja vien Krievija no savas puses neatsāks [līguma] ievērošanu, iznīcinot savas raķetes, to palaidējus un ar tām saistīto aprīkojumu, kas [līgumu] pārkāpj,” teikts ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumā.

NATO piektdien izplatīja paziņojumu, ka alianse pilnībā atbalsta ASV lēmumu par izstāšanos no INFT: “Savienotās Valstis sper šo soli, reaģējot uz būtiskiem riskiem eiroatlantiskajai drošībai, ko rada Krievijas veiktā no zemes palaižamo spārnoto raķešu sistēmu 9M729 slepenā izmēģināšana, ražošana un izvietošana.” “Mēs turpinām tiekties pēc konstruktīvām attiecībām ar Krieviju, kad Krievijas rīcība to padarīs iespējamu,” norādīja NATO.

Pagājušā gada 4. decembrī ASV apsūdzēja Krieviju līguma pārkāpšanā un brīdināja, ka izstāsies no līguma, ja vien Maskava 60 dienu laikā neatgriezīsies pie savu saistību pildīšanas. Šā ultimāta termiņš beidzās 2. februārī.

Vašingtona uzskata, ka Krievija, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, ir pārkāpusi līgumu, kuru 1987. gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs. Saskaņā ar šo līgumu aizliegtas kodolgalviņas nestspējīgas raķetes, kuru darbības rādiuss ir no 500 līdz 5500 kilometriem. Krievija noliedz līguma pārkāpšanu.

Taču ASV apgalvo, ka Krievijas raķete ir spējīga nolidot vairāk nekā 500 km, un tas ir pretrunā noslēgtajam līgumam. Vidējās un tuvās darbības rādiusa raķetes pasaulē rada vislielākos draudus, jo tās spēj mērķi sasniegt dažu minūšu laikā, tādējadi pretiniekam neatstājot iespējas sagatavoties uzbrukumam un to novērst.

 

Komentāri (2)

vitalisvita 03.02.2019. 03.52

Tā vien šķiet, ka Putina ierosinājums “pārtraukt iniciēt jaunas sarunas par līgumu” varētu nozīmēt, ka viņš šo Austrumu – Rietumu bruņošanās sacensību ir pieņēmis un varbūt pat to uzskata par labu esam.
Bet tad rodas jautājums, uz ko tad viņš cer, jo cerēt uz uzvaru ilgstošā sacensībā viņš nevar. Vēsture to jau ir pierādījusi.
Es gan domāju, ka Putins uz to arī necer, un viņam, kā profesionālam čekistam, tāda militāra uzvara nav nemaz arī iecerēta un vajadzīga.
Putinu pilnībā apmierina tas rietumnieku liberālais naivums, kāds izpaužas viņu destruktīvajā “sabiedrības bez robežām” globalizācijas procesā, kurā tautu etniski integrētās vērtības, kas ir viņu garīgās vērtības – viņu kultūra un valoda tiek noniecinātas un nonivelētas līdz pieticīgi zemam jauktu un etniski dez-integrētu hibrīdu kultūras līmenim.
Kas čekistam var būt labāks par šādu etniski dezintegrētu un “politiski integrētu” pūli, kura racionālismam kultūra kļūst traucējoša, bet valoda ir tikai sazināšanās līdzeklis, kuru nosaka ekspansīvais vairākums, bet ne vairs tāda kultūras sastāvdaļa, kāda tā ir nacionāli neatkarīgām tautām !

Paklausieties, ko par to domā Putins un kādiem savas etniskās kultūras līdzekļīrm viņš uzrunā savu tautu, un ,,, tā nav kaut kāda viltusziņa. Tāda ir realitāte. Un, ja vien viņš apmierinātos ar savu Krieviju un nevēlētos atjaunot imēriju PSRS robežās, tad varētu teikt, ka viņš nemaz nav tik slikts puika

https://www.youtube.com/watch?v=z1Rs7Yw3vUc

0
0
Atbildēt

1

    J.šveiks > vitalisvita 05.02.2019. 08.04

    čekistam zem svārku ļipas , līdzīgi staļinam un žukovam , vienīgais ar ko lepoties un patriotizēt , ir pobedobesije , kuras rezultāta 25 miljoni upuru . Tikai nezinkāpēc no krievijas šodien grib aizbēgt pāri 40% jauniešu? Krieviju ik gadu pamet 150 000 iedzīvotāju

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu