Saeima apstiprina Kariņa veidoto valdību • IR.lv

Saeima apstiprina Kariņa veidoto valdību

10
Jaunievēlētais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pēc balsojuma Saeimas ārkārtas sēdē, kurā deputāti izteica uzticību premjera kandidāta izveidotajam Ministru kabinetam. Foto: Edijs Pālens, LETA

Saeima trešdien ar 61 balsi apstiprināja jauno valdību, kuru vadīs parlamenta vismazākās frakcijas – “Jaunās Vienotības” (JV) – politiķis Krišjānis Kariņš.

Pret Kariņa valdību nobalsoja 39 deputāti. Kariņa valdības apstiprināšanu vienbalsīgi atbalstīja visas koalīcijas frakcijas, izņemot “KPV LV”. No “KPV LV” deputātiem valdības apstiprināšanu atbalstīja 11 deputāti, bet pret nobalsoja Iveta Benhena-Bēkena, Aldis Gobzems, Linda Liepiņa, Karina Sprūde un Didzis Šmits. Pret valdības apstiprināšanu balsoja arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un “Saskaņa”.

Deputāti vairāk nekā trīs stundas debatēja par šo jautājumu. Opozīcija kritizēja valdību, piemēram, ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze teica, ka valdība paliks atmiņā ar ministriem un deputātiem, kas aizmirst savus solījumus vai pat netaisās tos pildīt. “Saskaņa” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins debatēs pauda, ka koalīcijas partiju priekšvēlēšanu solījumi bijuši fantastiski, savukārt faktiskā rīcība, kas atspoguļojas deklarācijā, – nožēlojama.

Savukārt Kariņš debatēs uzsvēra, ka valdības partneri ir iemācījušies ieklausīties viens otrā, vienojoties par kopīgiem mērķiem un kopīgu darbību. Kariņš atzīmēja, ka viņš un jaunais Ministru kabinets nav revolucionāri, bet gan būs evolucionāri, kas liks uzsvaru uz “sakārtotu valsti”, tajā skaitā finanšu un tiesiskuma jomās, kā arī attiecībā uz veselības un izglītības sistēmas reformām.

Kariņš akcentēja, ka, mācoties no pagātnes kļūdām, topošā valdība vairāk ieklausīsies opozīcijā, “kas nav opozīcija mūsu valstij, bet valdībai”. Tāpēc valdību veidojošās partijas būs gatavas vērtēt opozīcijas priekšlikumus pēc būtības, akcentēja politiķis.

Parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem bija nepieciešami trīs ar pus mēneši jeb 109 dienas, lai vienotos par valdību, un šis bija ilgākais valdības veidošanas periods kopš neatkarības atjaunošanas 1990.gadā.

Valdību veido piecu politisko spēku pārstāvji – JV, Jaunā konservatīvā partija (JKP), “Attīstībai/Par” (AP), “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) un “KPV LV”. JV Saeimā ir astoņi deputāti, VL-TB/LNNK un AP – pa 13, bet JKP un “KPV LV” – pa 16. Taču “KPV LV” frakcija ir iekšēji sašķēlusies un Kariņam nav visu šī spēka politiķu atbalsta, tāpēc iepriekš tika spriests par “koalīcijas kodolu”, kuru veido JV, AP, JKP un VL-TB/LNNK ar 50 balsīm.

Savukārt opozīcijā strādās ZZS, kas vadīja iepriekšējo valdību, kā arī lielākā Saeimas frakcija – “Saskaņa”, kas sarunās par valdību netika iesaistīta.

JV valdībā pārstāvēs premjers, kā arī finanšu ministrs Jānis Reirs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Savukārt JKP valdībā pārstāvēs tieslietu ministrs, premjera biedrs Jānis Bordāns, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

AP būs atbildīga par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kuru vadīs Juris Pūce, Aizsardzības ministriju, par kuru būs atbildīgs Artis Pabriks, kā arī Veselības ministriju, kuru vadīs Ilze Viņķele. Pabriks būs arī premjera biedrs. VL-TB/LNNK valdībā pārstāvēs kultūras ministre Dace Melbārde un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, bet “KPV LV” – ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un labklājības ministre Ramona Petraviča.

“KPV LV” nav vienbalsīga atbalsta valdībai, un pieci šīs frakcijas deputāti jau iepriekš paziņoja, ka neatbalsta dalību Kariņa valdībā. Tāpat valdības veidošanas procesā mainījās visi trīs “KPV LV” sākotnēji izvirzītie ministru kandidāti. Iekšlietu ministra amatam sākotnēji tika izvirzīts Aldis Gobzems, bet Kariņš noraidīja viņa kandidatūru. Savukārt sākotnējais ekonomikas ministra amata kandidāts Didzis Šmits un labklājības ministre Ieva Krapāne atsauca savas kandidatūras.

Sākotnēji bija iecerēts, ka valdībā tiks izveidots arī īpašo uzdevumu ministra amats demogrāfijas jautājumos, kuram deleģētu politiķi Imantu Parādnieku (VL-TB/LNNK), taču pret šo priekšlikumu iebilda “KPV LV”. Rezultātā partneri jaunu amatu valdībā neizveidoja, bet Parādnieks kļūs par Kariņa padomnieku demogrāfijas politikas jautājumos.

Topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu, ziņo LETA. Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē.

Valdības deklarācijas parakstīšana Saeimas Sarkanajā zālē. Foto: Saeimas Preses centrs

Kariņš ir trešais nominētais premjera kandidāts, kurš mēģina izveidot valdību. Sākotnēji prezidents bija uzticējis valdības veidošanu JKP līderim Bordānam. Viņš bija piedāvājis valdību veidot piecām partijām – viņa pārstāvētajai JKP, kā arī “KPV LV”, “Attīstībai/Par!”, nacionālajai apvienībai, kā arī JV. Taču pēc nedēļu ilgiem JKP centieniem vienoties par iespējamo Bordāna valdību un tās darbiem vairākas partijas nolēma izstāties no šīm sarunām. Ņemot to vērā, prezidents Bordāna nomināciju atsauca.

Otrais mēģinājums bija uzticēts Gobzemam, kurš arī nespēja izveidot jaunu valdību. Sākotnēji sarunās par valdību bija iesaistītas sešas partijas – Gobzema pārstāvētā “KPV LV”, AP, JKP, nacionālā apvienība, ZZS un JV. Tomēr tad Gobzems no sarunām izslēdza AP, pēc kā sekoja piedāvājums pārējām partijām par potenciālā valdības sastāvu, visvairāk ministru posteņus piedāvājot JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā “sarkanā līnija” un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Valdības deklarācijas parakstīšana. Centrā – Krišjānis Kariņš. Foto: Saeimas Preses centrs

(ziņa atjaunota no sākuma)

Komentāri (10)

vvilums 23.01.2019. 16.42

Kas grūti nāk, tas labi nāk,- cerēsim sakāmvārds piepildīsies, ja vien KPV LV nesāks izmest vēl kādus pigorus.
Ar masu mediju analītisku kontroli un atbalstu, solīti pa solītim, par spīti kremļa propagandistiem un ierāvējiem ,var sanākt neslikts valsts attīstības virzītājspēks šī valdība. Lai labs ceļavējš.

+5
0
Atbildēt

0

J.šveiks 23.01.2019. 15.52

valdība ir , 61 par 39 pret , nu , ko gaidīsim kā lietas veiksies tālāk

+1
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 23.01.2019. 15.57

    grūti veikies
    klau – man arī ir grūti – nav kr izpaussties – nu bet ādos vārdos lai raksturo šmita kungu – kurš sola aktīvi darboties pret valdību?

    Latvijā vispār ir kāds normāls politiķis?
    Dzejniece Zandere esot sapratusi, ka visi cilvēki ir muļķi – labi, piekrītu, bet kā dzīvot , ja visi ir muļķi?

    Man nav ne šautene, ne pistole, pat ne pipargāze – nerunājot nemaz par visu citu kā nav …

    https://jauns.lv/raksts/zinas/314987-didzis-smits-sola-aktivi-darboties-pret-karina-valdibu

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 23.01.2019. 16.33

delfos ir laba informācija
Priecē, ka Tieslietu ministrs ir Bordāns – tas vieš lielas cerības , šausmina Petraviča – jo nav man tiesību baumot, bet ļaunas mēles melš, ka kundzei ne tikai aplokšnu algu grēks ir

Pūce uzreiz atsauc atmiņā to ascendum sili – no kuras daudzi trekni paēda – tas arī šausmina

nu rinkevics ir zaudējis manu uzticību un kā saka – mīlestību – pārāk šmucīgas lietas pa ārlietu ministriju risinās un to nesmukumu ar saeimas lēmumu ignorēšanu par ano bēgļiem – tādas lietas jau nepiedod – nav variantu

melbārde man ir kā saka melnā sarakstā pašā apakšā – nespēju vairs šo darboni ar plusu vērtēt

par likaiti neko nezinu – tik cik labi, ka nav parādi un aizdevumi – jādomā, ka tad galva ir savienota ar sirdi ar –

nu labi – viņķelei piedot nevaru par manas mammas paaudzes lamāšanu – tas kā saka viņai ir asinsgrēks un nezinu vai to var izpirkt – šobrīd neticu viņai – nu redzēs vai ko spēs kā ministre
gerhards kā NA ministrs man ir tikpat kā ka putina draugs būtu valdībā ielikts –

Pabriks ja ļoti cenšas – nu la izdodas cilvēkam
Par Nemiro un Ģirģenu pilnīgi neko nezinu –

Nu tad jau kā saka – ar Dievpalīgu

https://www.delfi.lv/news/national/politics/saeima-apstiprina-krisjana-karina-valdibu-izzina-kas-veido-jauno-mk.d?id=50763607&page=9

+1
-1
Atbildēt

2

    QAnon > Drosma 23.01.2019. 23.06

    Ja čekas projekta, Jaunās Komparķijas, rokās nav visas spēka struktūras, tā nevarēs noslīcināt kanalizācijā latviešu valsti, veltas cerības. Tieslietu ministrija jau nu noteikti to nevar ietekmēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Urga > Drosma 24.01.2019. 12.34

    melbārde man ir kā saka melnā sarakstā pašā apakšā – nespēju vairs šo darboni ar plusu vērtēt

    Iesaku noskatīties pēdējo Kultūršoku LTV: «Par ko atalgojumu saņem radošo profesiju pārstāvji?»

    Bet par valdības apstiprināšanu izcila Kaimiņa runa visā garumā (19 min TVNET): Kaimiņš pārspēj pats sevi: runa no Saeimas tribīnes

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Urga 24.01.2019. 19.36

    Ja pareizi saprotu, Dombrovska, Zatļera un Bordāna aknas jau ir tava suņa bļodiņā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu