Cieti • IR.lv

Cieti

Pauls Raudseps

Sprādziens Ziemeļīrijā — Brexit apdraud ne tikai labklājību, bet arī mieru

Sestdien Apvienotās Karalistes Ziemeļīrijas provinces otrajā lielākajā pilsētā Londonderijā netālu no tiesas ēkas uzsprāga kravas auto. Pirmdienas vakarā vīri maskās nolaupīja vēl divus mikroautobusus un tad pameta tos ceļa malā. Vienu no tiem policija iznīcināja aiz bailēm, ka tajā varētu būt bumba.

Par laimi, šajos incidentos neviens necieta, tomēr 20 gadus pēc «Lielās piektdienas» vienošanās, kas izbeidza ilgstošo asinsizliešanu Ziemeļīrijā, konflikta zemdegas vēl gruzd. Sestdienas sprādzienu amatpersonas saista ar «Jauno Īru republikāņu armiju» — mazu, vardarbīgu grupējumu, kas grib panākt Ziemeļīrijas pievienošanu Īrijas Republikai. Lielbritānijas drošības dienests MI5 terorisma draudu līmeni Ziemeļīrijā jau ilgstoši uzskata par ļoti augstu, savukārt Dublinas laikraksts The Irish Times ziņo, ka Īrijas policijas pārstāvju vērtējumā terora «kampaņa varētu sākties daudz agrāk, nekā cilvēkiem šobrīd šķiet».

Šis ir draudīgais fons Londonā notiekošajam traģifarsam ar nosaukumu Brexit.

Otrdien, 15. janvārī, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piedzīvoja kārtējo izgāšanos. Ar milzīgu pārsvaru — 432 balsīm pret 202 — parlaments noraidīja viņas panākto vienošanos ar Eiropas Savienību par izstāšanos. Tas ir smagākais valdības zaudējums parlamenta balsojumā britu vēsturē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu