Ļoti labā dzīves posmā • IR.lv

Ļoti labā dzīves posmā

Kristīne Krūze-Hermane. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Aktrise un režisore Kristīne Krūze-Hermane pēc aiziešanas no Jaunā Rīgas teātra mācās psiholoģiju un iestudējusi jaunu izrādi Zenta Mauriņa. Dokumentālie sapņi

Pēdējā izrāde, ko Kristīne nospēlēja JRT, pirms pagājušās sezonas nogalē izlēma aiziet no teātra, bija titulloma Alvja Hermaņa iestudējumā Marķīze de Sada. 35 gadus vecā aktrise uzskatīja, ka šajā profesijā ir sevi izsmēlusi un nepieciešami jauni pagriezieni. Viņas gadījumā tās bija psiholoģijas studijas Latvijas Universitātē, kā arī darbs režijas laukā. 2016. gadā Krūze režijā debitēja ar detektīvu Lakstīgalu māja JRT, bet pagājušo vasaru veltīja 20. gadsimta pirmajā pusē Latvijā nozīmīgai esejistei Zentai Mauriņai. Piekalta ratiņkrēslam, Mauriņa spēja gan iegūt doktora grādu, gan kļūt par vienu no ražīgākajiem rakstniekiem Latvijas vēsturē. Krūzi interesēja šīs sievietes dzīve ar visām tās drāmām un noslēpumiem. Novembra nogalē izrāde Zenta Mauriņa. Dokumentālie sapņi piedzīvoja pirmizrādi Rīgas Centrālajā bibliotēkā.

Mierīga, neuzspēlēta, skaistā mētelītī ar pūkainām kabatām Krūze neilgi pirms pirmās adventes ieslīd hipsteru iecienītajā Illy, kur rītos patīk iedzert kafiju. Šis ir viens no retajiem rītiem, kad viņai ir pāris stundas brīva laika: dēli izvadāti uz skolu, meita — uz bērnudārzu, bet lekcijas augstskolā todien sākas vēlāk. Intervijā viņa stāsta, kāpēc savu nākotni drīzāk saista ar psihoterapiju, nevis skatuvi un kāpēc viņai nebūtu interesanti dzīvi vadīt kopā ar cilvēku, kurš paša intereses un mērķus nostāda augstāk nekā dzīvesbiedres.

Vai tu darini adventes vainagu un Ziemassvētku rotājumus? Pēc Instagram bildēm spriežot — ko tikai netaisi, pat vegānu kūkas!
Kad bērni bija mazi, es viņiem taisīju adventes kalendāru — tādas tūtiņas, tajās iekšā bija zīmīte ar norādi, kur kaut kas paslēpts, shēma, kā to atrast. Jā, to droši vien šogad realizēšu! Pagājušajā gadā noslinkoju un vienkārši nopirku. Šogad vajadzētu pacensties.

Kā tu savieno trīs bērnu audzināšanu ar režiju, psiholoģijas studijām un lomām, kas aizvien tev ir?
No repertuāra izrādēm JRT spēlēju vairs tikai Melnajā pienā, šī izrāde ir reti. Mācos klātienē, tāpēc vakari man ir brīvi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu